bugün

z kuşağına duyulan nefretin nedeni

Bu zamana kadar her nesil kendinden sonraki nesle tanrıcılık oynamıstır. Bu ınkar edılecek bır sey degıl elbette. Ama her ne kadar gelenek, adet, ahlak, adab-ı muaşeret vb. adlar altında baskı da yapılsa gelen her yenı nesıl bır oncekı nesılden daha tutarlı olmustur.

Donem donem bu tutarlılık/farkındalık hali cok yavas ilerlemiştir, kimi zamanda doğru ya da yanlış birsıçrayışa gecmiştir. (Yavas ilerlediği doneme 40-50-60’lı yıllar dersek, sıcrayısa gectıgı doneme de 80 ve 90’ların sonu denebilir.)
*yakın tarih baz alınarak*

Iste bu sıcrayıs donemlerı -ki araçlar liderlerin, tanınmış kişilerin ve mahalle eşrafının sözleri oldugu için- beraberinde birçok olayı, trajedıyı ve yanlışları da suruklemıştır.

Haa bu bahsı gecen donemlerde aklı basında ınsanlar da yok muydu? Elbette vardı lakin bunları nufusa oranlarsan ne kadar faydaları oldu? Ya da olanların alayı bu bahsı gecen sıcrayıs donemlerınde bı sekilde heba edilmedi mi?

Gelelim z kusagına...

Bahsettıgım bu evvelki nesilin tanrıcılık hayalleri artık bu kusaga sökmuyor. Sebebı ise yenı kusagın gelişimlerinde ki aracların/referansların artık bilgi ve sorgulayabilme içgüdüsünden gelmesidir.

Hangi hukumet aldıgı kararları tam şeffaflıkla sorgulanmasına musaade eder?

Hangi toplum koklu degısıkleri benimseyebilir? (bkz: fiddler on the roof)

Hangi ideoloji kendine post-, neo-, klasik-, pre gibi adlar altında yeni perspektifler kazandırmak ister?

Z kuşağı gecmısden ders alacak bır nesıl degıl, gelecegı yonlendırecek, kararlarını daha yenılıkcı ve daha pragmatik verecek olan bır nesıldır.

Buna ister bir ınkılap diyelim ister bir devrim isterse de darbe... sonucta toplum ya da devlet yapılanmaları koklu bır degısıklıge seve seve gıdecek... zannımca bu; secimlerden tutun bayram ziyaretlerine, tuketimin çarşı pazardan yapılmasından tutun (avm’leri dahi es gecerek soyluyorum) sanallaşmasına kadar hatta ve hatta ılımlı dın safsatasından tutunda toplumun deizme yahut agnostisizme kaymasına kadar yol acacak çok koklu bir değişim/ınkılap/devrim’ dir.

Sonra nasıl sevebılırsın ki force’unu elinden alacak bir nesli???