3 kasım 2020 abd başkanlık seçimleri

4 yıldır Amerikan Başkanı olarak görev yapan Donald J. Trump ve 40 yıldır aktif siyasette bulunan Joe Biden'ın yarışacağı seçimlerdir. Çok yüksek ihtimalle kısmi eyaletlerde seçimler covid nedeniyle mail-in ballot ya da farklı benzeri yollarla yapılacaktır, ki bu da kaybeden için güçlü bir seçim spekülasyonu nedeni teşkil edecektir.

Tıpkı 2016 genel seçimlerinde olduğu gibi, bu seçimlerde de anketlerde Demokrat partili aday süreci önde götürmektedir.
Anketlerde yanıltıcı 2 esas vardır. Bunlardan birisi anketler bizatihi halk oylarını yansıtmaktadır. Ancak ABD'de başkanı halk değil, halkın seçtiği electoral collage adı verilen seçiciler kurulu seçmektedir. Dolayısıyla genel olarak anketler, seçim sonuçlarının akıbeti hakkında kesin bilgi vermemektedir.
Bir diğer yanıltıcı nokta da bu yıl özelinde, george floydd protestolarından sonra Joe Biden'ın oyları anketlere göre ivmeli şekilde artıyor gibi görülmektedir. Bu hem populist bir süreç olması nedeniyle gerçeği yansıtmamaktadır, hem de Başkan Trump'ın "silent majority" çıkışıyla, "sessiz çoğunluk hiç olmadığı kadar güçlü/kalabalık - silent majority is stronger than ever" hamlesi ve hareketiyle kendi seçmen kitlesini yeniden toparlama şansı vermiştir.

Kişisel olarak seçim hakkında iki tahminim bulunmakta. Bunlardan ilki, Başkan Trump sorunsuz şekilde seçimlerden yeniden başkan çıkacaktır.
ikinci tahminim de, sosyal medyanın aksine Başkan Trump'ın bu kez oy farkıyla kazanacağı yönündedir.

Ezcümle, başkanlık sürecini takip edenlerin Donald Trump'ın güncel seçim mitinglerindeki coşkuyu gözlemlemesini ve Hillary Clinton'a karşı yaptığı presidental debate'i yeniden izlemesini tavsiye ederim. Trump tam anlamıyla bir "rally fox". Bu yıl Joe Biden ile yapacakları Presidential Debate'ten sonra Sleepy Joe için amerikan sosyal medyadasında oldukça fazla alay malzemesi çıkabilir.