bugün

dininiz için ölür müsünüz

Konuya yaklaşımı biraz geniş açıdan yapalım. Din acısından papa 2. Urbanus yaklaşımına göre...
Örn: islam coğrafyasından Hıristiyan Avrupa'ya bakıp konuyu ele alalım, Bundan bin sene önce başlayan haçlı seferleri sonunda ortaya çıkan ölümler felaketler din için mi oldu?
Veya 700 yıl önce Avrupa'da yüzyıl savaşlarına veya günümüz ırak Suriye de yaşananlara ölümlere bakınca bakınca bunu görürüz.

Avrupa'dan da islam coğrafyasına bakınca da aşağı yukarı bundan 1370 yıl önce Kudüs'ü Hz. Ömer'e teslim eden patrik sophronius ile başlayan islâm fetih hakimiyeti, bundan 350 yıl önce son olarak Atlantik denizinde lundy adasını kısa süre hakimiyetine alan Osmanlı (genişleme yayılmanın son bulması) da bir din değil çıkar hakimiyet savaşı yayılmasıdır.

Kimin ne için öldüğünü öleceğini bilmem ve bu durum tamamen kişinin özgün iradesi ile vereceği karar ve inancı gereğidir, karışmam, yargılamam ve bu hakkı kendimde görmem de...

Ama bu ölümlerin alt yapısında din değil sahip olduklarını korumak, sahip olacaklarını elde etmek düşüncesini yok saymayınız.

Ateist biri bile eşi evladı evi malı canı yaşam hakkı mülkiyet hakkı için ölür.
Herhangi biri, herhangi bir inanç sahibi olup bu değerler için ölür ve bunun dinin bir gereği din için diyebilir.

Sonuç olarak; sahip oldukların olacakların ve yaşanan ölüm. Bunu kutsallık ile taçlandırmak (inanç olarak din veya yaşam hakkı) demek, bir tanımda bulunmaya bu durumu savunmaya bile gerek yok.
Her canlı yaşam hakkı ve yaşam alanı için savaşır.
Bakın doğaya, dünya da milyonlarca yıl devam eden yaşama, yok oluşlara, varolma davranışlarına bunu kör değilseniz göreceksiniz.