bugün

osmanlı nın çöküşünün sebepleri

osmanlının çöküş nedeni imparatorluk çağının sona ermesidir. aynı döneme baktığınızda avusturya - macaristan imparatorluğu, rus çarlığı, alman imparatorluğu gibi diğer imparatorluklar da modernizmin o dönem neredeyse tüm dünyaya dayattığı yeni ekonomik düzen, fikirsel altyapı ve toplumsal dönüşüme ayak uyduramayarak, daha doğrusu ayak uydurması mümkün olmadığından çökmüştür.

isteyen bu başlık altında bir sürü argüman sayabilir; matbaanın geç gelmesinden tutun da askeri modernleşmenin bir türlü gerçekleşememesine, ittihat terakki'nin alman imparatorluğunun birinci dünya savaşının kazanan tarafı olacağına inanarak imparatorluğu savaşa sokmasından, osmanlıcılık ideolojisinin çökmesine, din taassubunun gelişimin önünü tıkamasından, ulusçuluk fikrinin önlenemez yayılışına kadar.
Bunların hepsi bu sistemin miadını doldurmasının alt başlıklarıdır ki, bir çoğu da yanlış tahliller ve önermeler içerir kanımca.

durumun istisnası gibi görülen büyük britanya imparatorluğu ise aslında istisna değil imparatorluk çağını sona erdiren gelişmelerin kaynağı ve öncüsüdür. sanayi devrimi, protestanlık (weber'in protestan ahlakı yaklaşımı), anayasal düzen gibi günümüz dünyasını şekillendiren pek çok etken bu yapıdan doğmuştur.