bugün

güneş

enerji üretimini füzyon tepkimeleriyle yapan, gezegenimize en yakın yıldız.

bilim insanları yıllarca güneş'in enerji kaynağının ne olabileceğine kafa yormuş. hatta son derece ilkel düşünerek, kömür ya da doğal gaz benzeri bir yakıt kullanıyor olabilir mi diye sormuş ve bunun yanıtını aramışlar. örneğin hesabı kömür üzerinden yaptığımızda görüyoruz ki, güneş kütlesi kadar kütleye sahip kömürü yaksaydık, 800 yıl boyunca enerji elde edebilirdik. oysa güneş'in yaklaşık 4.5 milyar yıldır enerji ürettiğini biliyoruz.

bu kez bilim insanları acaba bu enerjinin kaynağı kütle çekimsel enerji olabilir mi diye düşünmüş. buradan yapılan hesaplar da göstermiş ki, eğer enerjinin kaynağı bu olsaydı, güneş ancak 10 milyon yıllar mertebesinde enerji üretebilirdi.

1930'lu yıllarda radyoaktivite konularındaki ilerlemeler ve keşifler, bilim insanlarını yeni bir soru sormaya itmiş: enerjinin kaynağı nükleer tepkimeler olabilir mi?

işte buradan elde edilen sonuçlar göstermiş ki, ancak nükleer tepkimelerle elde edilen enerjiler bu kadar uzun yıllar boyunca sürdürülebilir.

bugün biliyoruz ki, güneş'te 4 hidrojen atomu füzyonla 1 helyum atomuna dönüşüyor. ancak 4 hidrojenin kütlesinin toplamı, 1 helyum kütlesinden daha fazla. o halde arada açığa çıkan bir kütle farkı olmalı. bu kütle farkının e=mc^2 gereğince bir enerji karşılığı var. işte güneş'in enerjisi de bu kütle farkının enerji karşılığına denk geliyor.