şamanizm

entry190 galeri video1
    184.
  1. "papazlar tanrı ile, tanrı ise şamanlarla konuşur."
    (amerika'daki bir mağarada anonim bir ressamın bir zamanlar almış olduğu kayıtlardan)

    özünde gök tanrı dininin uygulamasıdır. şamanlık kendi başına bir din değildir, o daha çok tabiatla cemiyetin birbirinden ayrılmamasıdır. şamanların toplumda pek çok görevi vardır. cenaze törenleri, savaşlar, hastalık tedavisi, kötü ruhları kovma, hayvanlara musallat olan kötü ruhları ve hastalıkları kovma, yaşayanlar ile ölüler arasındaki işleri yürütme, yaşayanlar ile yaşayanlar arasındaki işleri yürütme gibi.

    bu noktada en çok düşülen hatayı düzelterek başlayalım. şamanlar büyücü değildir. şamanlar ruhlarla iş görürken, yani ruhların yardımı ile işlerini hallederken büyücüler ise dualar ve kötü üflemeleri kullanırlar. hem şaman hem de büyücü olan şamanlar da kayıtlara geçmiştir lakin.

    şamanlar genel olarak "kara şaman" ve "ak şaman" olarak ikiye ayrılırlar. kara şamanların ruhları yer altında terbiye edilirken ak şamanların ruhları gökyüzünde, kartal yuvasında terbiye edilirler.

    şamanlık bir nevi hastalık ile kişiye gelir. bu süreci sıralamamız gerekirse;

    1) şamanlığa çağrı
    2) şamanlığın kabul edilmesi
    3) şaman olan kişinin yeniden doğması
    4) yeni şamanın eski şamandan yardım alması
    5) şamanın kamlık yapmaya başlaması

    şimdi bu yazdıklarımıza bir bakalım. ilk olarak kişiye şaman hastalığı gelir. bu hastalık yüzünden bayılmalar, garip sesler duymalar, ilginç rüyalar görmeler meydana gelir. şaman hastalığı bir başka şaman tarafından teşhis edildikten sonra bu hastalığı kabul etmesi için şaman ruhları tarafından zorlanmaya başlar.

    şaman adayı bu hastalığı reddedip şaman olmak istemezse ne olur?

    bu sorunun cevabı basit arkadaşlar. şaman adayı ya ölür ya da sakat kalır, delirir.

    şamanın adayının bu çağrıyı kabul etmesinden başka bir yol yoktur.

    şaman bu hastalığı kabul ettikten sonra bir süre yalnız kalır. yalnızca temiz olan insanların şaman adayına hizmet etmesine izin verilir. bu sırada şaman bazı rahatsızlıkları devam eder. bazen kaskatı kesilip günlerce bir şey yemeden ve içmeden öylece bir köşede dururlar. yeniden doğuş şamanlıkta esastır. bu doğuş bazen çok güçlü şamanlarda üç defa gerçekleşebilir.

    şaman olmanın üç yolu vardır.

    1) aileden gelen şamanlık
    2) aileden gelmeyen ancak ruhlar tarafından seçilen
    3) kendi çabası ile şaman olan şaman

    bunları sırası ile güçlüden zayıfa doğru sıralarsak şayet 3-2-1 şeklinde bir sıralama olur.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük