bugün

ııı vlad

lll. vlad, xv. yüzyılda yaşadı. eflak beyliğinin voyvodası.
düşmanlarını kazığa geçirerek cezalandırdığı için kazıklı voyvoda olarak da bilinir.

acımasızca kazığa geçirdiği insanların arasında yemek yediği iddia edilir. kazığa geçirilenlerin kanlarını fıçılarda toplatıp yemek sırasında içtiği söylentileri, onun bir vampir olarak anılmasına neden oldu.

aslında babası kral ıı. vlad'ın krallığının tahtında oturmaya devam edebilmesi için kardeşi radu ile osmanlı devletine rehin olarak verilen ve osmanlı'daki şehzadelerle beraber yetişen vlad, başlarda başarılarıyla osmanlı hükümdarı ll. mehmet'in güvenini, dostluğunu ve saygısını kazanarak 1456 yılında eflak beyliğine tayin edilmişti. zaman geçtikçe vlad ve fikirleri de değişti...

yıl 1459 olduğunda eflak beyi, osmanlı devleti'ne vergi ödemeyi reddederek gücünü macaristan krallığı ile birleştirdi.

20.000'den fazla insanı kadın, çocuk, malul demeden gaddarca katletti. yağmaladı, ezdi, biçti, yok etti...
yalnızca yağmaladığı toprakların insanlarına değil, kendi insanlarına da zulmetmiştir. halkının fakir insanlarını yemeğe davet eden vlad, ziyafet sonrasında hepsinin yakılmasını emretmiştir. varlıklı ancak güçsüz insanların mallarına zorla el koyup karşı gelenlerin kazığa oturtulması emrini verdi.

1462 yılında osmanlı hükümdarı ll. mehmet, vlad'a karşı sefere çıktı ve vlad'ı bozguna uğrattı.
kaçmayı başaran vlad, macaristan kralına sığındı fakat osmanlı devleti ile bir sorun yaşamak istemeyen kral vlad'ı hapse attı.

yıllar sonra hapisten kurtulan ve yeniden eflak'ı ele geçirmenin planlarını yapan vlad, kendisine destek veren az sayıda askeriyle osmanlı ordularına yenildi.

voyvoda eskisinin akıbeti kellesinin alınmasının ardından istanbul'daki sultan mehmet'e gönderilmesi ve sonrasında kazığa geçirilmiş vaziyette istanbul sokaklarında dolaştırılması olmuştur.

dünya tarihinin en kanlı figürlerinden biri olan vlad tepeş, irlandalı yazar bram stoker'a esin kaynağı olmuştur. stoker, lll. vlad'dan yola çıkarak "dracula" adlı romanı yazmıştır.
görsel
güncel Önemli Başlıklar