kara deliklerin çekim gücü sonsuz değildir. bulunduğu yerden çok uzaklardaki cisimleri parçalamaya kara deliğin kütle çekim gücü yetmez. örneğin güneş kütlesindeki bir kara deliği güneş'in yerine koyarsanız, güneş sisteminde hiçbir şey değişmez.
ancak olay ufku, kara deliğe düşen yakınlardaki bir cismin geri dönemeyeceği sınırdır. bunun nedeni, kaçış hızı adı verilen kavramdır. bu hız, bir cismin yüzeyinden kurtulabilmek için gereken minimum hızdır. örneğin dünya yüzeyinden, mesela bir roketin kurtulup uzaya gidebilmesi için gereken minimum hız saniyede yaklaşık 11.2 kilometredir. kara delikte bu hız, ışık hızına eşittir. bu sebepten olay ufkuna düşen bir cisim buradan kurtulabilmek için ışıktan hızlı hareket etmek zorundadır. bilinen evrenin hız limiti ışık hızı olduğundan ve bunu geçmek bildiğimiz kadarıyla mümkün olmadığından, olay ufkuna düşen hiçbir cisim oradan geriye dönemez.
bu arada, geçen yıl çekilen kara delik fotoğrafı da, aslında kara deliğin doğrudan kendi fotoğrafı değil, olay ufkunun neden olduğu radyasyonun ve bu radyasyonun ortasındaki kara delik "gölgesinin" fotoğrafıdır.