bugün

ithal soğan yeyip yerli oto hayali kuran çomar

Saman ithalatı ağırlıklı olarak Bulgaristan'dan yapılıyor. Türkiye'deki saman piyasasını yakından izleyen Bulgar saman üreticileri tonu 40 dolar civarında olan samanı, Türkiye'nin yoğun talebi ile 60 doların üzerine çıkardı. Bulgaristan'da kalitesine göre 50 ile 65 dolara alınan samanın tonu Türkiye'ye maliyeti 110-120 dolara geliyor.

https://www.dunya.com/sek...thal-ediyor-haberi-379739

Canlı hayvan ithalatı 2018 rakamları ise 1.5 milyon baş civarında.
Buna ithal et (karkas et) rakamlarını da katarsak, tarım ülkesi olarak ithal ettiğimiz hayvanın karnını doyurmak için saman ithal etmeyi bırakın vatandaş yemeye et bulamayacak konuma geldi.

görsel

Şimdiye kadar yapılan icraatları ve üretim anlamında uygulanan politikalara bakarsak yerli oto durumuna gülmemek elde değil.
Zaten %50 oranı yerli otomobilde katkı oranı sağlanırsa buna şükür etmek gerekir.

Unutmadan; %100 yerli otoyu ne Almanya ne isveç ne Fransa ne de Amerika veya çin ya da japonya yapıyor.
Yerli oto diye savunmak da eleştirmek de en hafif tabir ile cahillik olarak görülmelidir.

Tartışma konusu %100 yerli otomobil değil, bu otomobili yapan teknoloji de katkı oranımız olmalı ki bunu tartışacak zekada insan göremedim duyamadım.
Önemli olan budur.

Volvo oto kopsepti çin, iPhone çin, Toyota en büyük yatırımı ABD de, ülkemizde yapılan Renault vb örneklere bakarak bu marka ürünleri imal edilen, üretilen, yatırımı yapılan, sahibi hissedarı olan şirketlerin ülkelere bakıp o zaman bu ürünler isveç Amerika japon Fransız değil de diyebiliriz.
Ama teknoloji olarak iPhone Amerika, Toyota japon, Volvo isveç malıdır.