bugün

en cahil türkler müslüman türklerdir

celal şengör iyidir hoştur ama bazen kendi gerçekliğinde yaşıyor gibi geliyor bana. yani celal beyin ateist olduğundan dolayı dinlere bakışını biliyoruz burda hiçbir sorun yok bence. ama kendisi sırf hristiyanlığa sıkı sıkıya bağlı diye hegele şarlatan diyen biri aynı zamanda. marx konusunda katılıyorum kendisine o ayrı konu.

gidin bakın bi kazakistan vilayetine herhangi bi etnik olarak kazak olan siktir diye küfreden bi adam bulun. bu adam kendini rus sanıyor mesela. kendi dilini kullanmayı aşağılanma olarak görüyor. nazarbayev dışında ciddi bi elit tabaka da yok biz rus değiliz diyebilecek olan. evet ülkede ciddi bi rus nufusu var ama bu kazakları rus yapmıyor ya da bizi arap ya da rum yapmadığı gibi. tarih bilmeyen bi topluma başka hiçbir sosyal bilim öğretemezsiniz. sosyal bilim olmadan da alienated olan yani yabancılaşmış olan bi millet çıkar ortaya neye inanacağını ne yapacağını bilmeyen.

velhasıl kelam; dinler üzerinde dogma üreterek milletlerin geri kalması sağlanabilir, belki ortadoğunun bu halde olmasının sebebi islamın yanlış anlaşılması ya da birilerine göre islamın yanlış olmasından kaynaklanıyor olabilir. ama müslüman türkler en cahil türkler değildir orta asyada durum daha vahim. cahillik topluma nufuz eden bi virüstür sadece dinle ilişkilendirmek mantık dışı yani zırvaa olur.

editus: orta asyayı bizzat gören bi süre orda yaşayan biri olarak biraz genel geçer tespitlerde bulunmamın sakıncası olmadığı kanısındayım.