temeli ne doğa üstü güçlerin varlığına inanmamaya ne de doğa üstü güçlerin yokluğuna inanmaya dayanır. bunun aksinden güzel bir ilkokul şakası çıkar başka bir şey değil. madem öyle ben söylim bari temeli neye dayanır: akıl!
her insan dinsiz ve inançsız doğar, yaşadığı çevre gereği belirli bir yaşa geldiğinde bir bakar ki, saçma sapan korkuları ve inançları vardır. hem de öyle bir inanç ve korku ki aksini düşünmesi bile olmayan bir başka yerde çekeceği, yine olmayan çeşitli acayip ve sadistik cezalara sebebiyet verebilmektedir.
yetiştirilmek istenen gençlik, dinden ve saçma sapan yargılardan bağımsız olarak yetiştirilirse ki bu herhangi dine mensup insanların yapmasının imkansız olacağı bir durumdur, varacağınız sonuç çok basittir: aklı ön plana koyan, bilime inanan, dinlerin neden ve nasıl çıktığı bilincinde bir ateistle karşılaşırsınız.. bu arada neden mümkün değildir herhangi bir dine mensup kişinin bahsettiğim gibi bir yetiştirme tarzına sahip olması ? şundandır : schopenhauer!
"Dinin üstünlüğünün kaynağı; doktrinlerini çocukluğun körpe çağında zihne kazıma, dolayısıyla neredeyse doğuştan gelen fikirler gibi görünmelerini sağlama şeklindeki paha biçilmez ayrıcalıktır!"