eski sevgilimin sahip olduğu bozukluk. çocukken ortaya çıkıp ergenlikte süren, tedavisini uzun süredir aksatmayan biriydi. en önemli belirtiler, ders çalışmada güçlük ve dürtülerini, isteklerini tutamamaları bir şeyleri kontrolsüz yapmaları. sürekli bir halde ayak sallama, el ve kol hareketleri sıklıkla görülür. ailenin belirlediği sınırlara güçlükle bağlı kalırlar. hırsızlık, çok yemek yeme gibi çocukluktaki dürtüsel davranış türlerinden herhangi biri olabilir. çeşitlidir. erken fark edip tedavisine erkenden başlandığında en geç ergenlik bitimiyle son bulması mümkün. elbette sadece ilaçla değil. çünkü ortaya çıkması biyolojik ağırlıklı olabildiği gibi çevresel etmenlerin de önemi büyük. eğer küçükken tedavi edilmezse yetişkinlikte dikkat eksikliği devam etmekte (çocukluktaki kadar yoğun olmayan düzeyde) ve öfke sorunları baş göstermekte.
erkek arkadaşımın üniversitede mühendislik okumaya kadar geldiğini düşünürsek, uyumlu bir sürece sahipti. zorluğu sınav zamanları ortaya çıkar, genel olarak dikkatini toparlayamadığından ve uzun süre aynı yerde kalmanın verdiği sıkıntıdan dolayı çalışamadığı ve bu yüzden yapamadığı ders sayısı çoktu. staj zamanı en aktif çalışanlardan biriydi ve mutluydu. ben meslek hayatında çok başarılı olacağına emindim. aktif olarak bir iş yapabilmeye en uygun insan olabilirdi.
sosyal olarak aktifti ve konuşurken çat çat konuşması güzeldi. yani sosyal maskelerle kaplanmaması ve kendisini ve amaçlarını daha net göstermesi çok iyiydi. bu durumun bazı olumsuz sonuçları da vardı. her şey ilk akla geldiği gibi söylendiğinde bazı durumlar için toparlaması zor olabiliyordu. ama bu gerçeği kabullenip buna göre düşünmeye alışmıştım.
bu sadece bende değil, birini sevdiğinde özellikle dikkat ettiği bazı şeyler vardı ve onları mutlaka yapması gerekirdi. istediği şeyleri yapma konusunda çok daha güçlü bir dürtüsü vardı. bazen esneklik sağlanabilecek konularda bu konuda kendisini fazla yorduğunu görmüştüm. sonucu çok ağır bile olsa kendi istediğini yapmadan içini rahat ettiremiyorduk. ama örneğin bu konuda, harika bir sporcuydu. istediği ve kendi belirlediği şeylere sadıklık konusunda harika olduklarını gözlemledim.
aniden kavgaya girebilirler yine herkese göre değişebilecek olan geçerli sebeplerden. konuşup sakinleştirme olayı normal bir insana göre onlarda daha az etki eder. kafasında bir olay varsa, hiç alakası olmayan bir durumda örneğin siz nasılsın dediğinizde o olayı anlatabilir. ne alaka şimdi, ne oldu diye düşünürken zaman geçer ve başka bir konuda yine oraya geri dönüş yapar. aslında bu bozukluğa sahip olan insanlar sorunlarını ya da kafalarında dönen şeyi hem kendisine hem karşıdakine kolayca fark ettirebilme açısından oldukça iyiler. bu bozukluğa sahip olmayanlar için, bu biraz zor. üzerini kapatabilir, yok sayabilir, hakkında yalan söyleyebilir. ama bu insanlarda bu daha az görülebilir. duygu düzenleme stratejilerini geliştirmek burada en önemli detay olsa gerek.
dürtüsel davranışlar riskli davranışlara sebep olabilir, alkol alma, riskli cinsel beraberlikler gibi. ilaç kullanımları varsa bunlar normale indirgeyebilir, kullanılan ilaçla alkol zaten alınmamalıdır.
zor gibi görünse de ben çok eğlenceli bir yaşam tarzı görmekteyim onlarda. bugünlerde kendisi, uzun bir aradan sonra ulaştı ve kafasında dönüp dolaşan bir şeyi çözümleyememesi, yakınlarının bu konuda yardımcı olamamasını açıkladı. bir de beraberliğimize dair bir şey derdinde değilim dedi. söylediklerinin hepsi yalan olsa bile yarına tüm doğruları öğrenebileceğimi ve kötü niyetli olmayacağını bilerek onun yanında olacağım.
kendisi bana çok şey kazandıran ve her şeyi maskeyen hayat tarzlarından bir süreliğine beni uzaklaştırmış olan bir insandı. ilişkinin bitimi kendi bozukluğuyla ilgili olmayan bir konudaydı. bir konuda farklı tarzlarda olduğumuzu fark edip ayrılmıştık. ayrıldıktan sonra da üzüntü ve öfkesini pek kontrol edebildiğini söyleyemeyiz. fakat bunun karşıya zarar verme amaçlı olmaması beni bu insanlara daha yakın kılıyor. duyguları kontrol etmenin ve düzenlemenin daha iyi yolları öğrenilebilir ama eminim hepimiz farklı seviyelerde bunları uygulayabiliriz. ben %30unu uygularken, bir başkası %45ini uygular. normal bir seviyeye gelebilmek için bu bozukluğa sahip olan insanların daha fazla güç sarf ettiklerini söyleyebiliriz.
terapiyle çok güzel yerlere ulaşılabilir. eştanısı da olabilir bu bozukluğun. benim anlattığım kişi sadece bir kişiydi, kişilik faktörleriyle de karışık anlattım. herkeste farklı etkileri gözlemlenebilir. önyargıyla bakılacak bir yanı olmadığını anlatmaya çalıştım. hem de eski sevgili gibi bir durum söz konusuyken bile kendisi hep iyi hatırlanır. size iyi gelmeyen insanlar da olabilir, herkes kendisi dürtüsünü farklı şekillerde yansıtıp canınızı sıkabilecek şeylere de sebep olabilir. ama ufacık bir uyumla bile hayata renk katabilecek insanlardır, sadece anlaşılmalarıyla bile çok şey değişebilir. tedavi, terapi ve hayata daha işlevsel dönmeleri umuduyla diyorum. sizi seviyoruz.