bugün

sigmund freud

Freud un psikanalizin kurucusu olduğu bir gerçektir, tıpkı zamanında ne yaptığını bilmeyen ve ölümsüzlük iksirini bulmaya çalışan simyacıların kimyanın kurucuları olduğu gibi.

Fakat bu Freud'un düşüncelerinin yüksek çoğunluğunun yanlış olduğu ve günümüz bilim dünyasında asla kabul görmeyen teoriler olduğu gerçeğini değistirmez.

Örneğin; Freud a göre birisinin rüyasında uçtuğunu görmesi uçma eylemini gerçekleştiren kişinin kocaman bir penisi işaret ederken, dağ görmesi de aynı şekilde penise duyulan gizli bir açlığa işarettir. Bunun mantıklı olmadığını herkes anlayabilir. Yoksa rüyasında dağlarda koştuğunu gören küçük Heidi baya sapık demektir.

Freud ile (bkz: Jung) arasında geçen bir diyalogda Freud Jung'dan teorilerini ömrü boyunca devam ettirmesini ve birer dogmaya(insanların aksini idda etmesi toplumda kabul göremeyen düşünceye) dönüştürmesini istemiştir. Zaten araları böyle açılmıştır. Buradan da anlayabiliriz ki Freud asla bir bilim insanı değildir çünkü hiçbir bilim insanı teorilerinin dogmaya dönüşmesini istemez.

Freud her ne kadar zeki bir insan olsa da kendi ailesi ve cinselliğiyle olan sağlıksız ilişkilerinde suçu insan oluşuna atarak, kendisine yakıştıramadığı arzuların ağır yükünden kurtulmak ve bunu kendisi başta olmak üzere herkese kabul ettirmek istemiştir.