bugün

önyargı

üzerinde çalışıp aslında önyargılı olmanın bizi nelerden koruduğunu yaşayıp öğrendiğim konu. yaşadıklarımız doğru şeyler öğretmiştir bazen de. önyargılar haksızlığa sebep olmuyor, önlem almayı sağlıyorsa zararı minimumdur kendi düşünceme göre.

önyargılara sahip olmamak mümkün değilken, sahip olduğumuz önyargıları bilmek ve onları kontrol edebilmek mümkün. eskiden yaşadığım olaydan dolayı, ben gözlüklü insanları yalancı olarak öğrenmişim diyelim. gözlüklü bir insan tanıdığımda “benim böyle bir önyargım oluşmuş, bunu ayrı olarak ele alayım öyle inceleyeyim” diyip akılcı bir yol izleyebiliriz. yargılarda bulunmadan önce sebeplerine bakmak onların önyargı olup olmadığını anlatabilir kolayca.

bir de kalıp yargılarla çok karıştırılır. önyargılar hep olumsuz, negatif şeylerdir. ve altında yatan sebepler akılcı değildir. kalıp yargılar hem olumlu hem olumsuz yargılar olup hem de doğru olabilirler.

sürekli istisna olan durumlar vardır diye tüm yargılarınızı ortadan da kaldırmayın. önceden deneyimlenmiş, öğrenilmiş, duyulmuş şeylere de körü körüne inanma olmadan “hayatta bu da var” diyerek yer verin.

yargıların koruyucu etkisine iyi ki, aslında. bu da parçamız.