bugün

satrançtaki en güçsüz taş

piyon değildir ayrıca piyon çapraz gitmez, düz gider çapraz yer. piyonun başlangıç karesindeki değeri ise dörttür Ve bu değer dört piyonun konumuna göre 4 puanın altına düşebileceği gibi 28 puana kadar da çıkabilmektedir.

şah ise hiç değildir. şah tüm satranç taşlarını parmağında oynatan en kuvvetli taştır. tabir-i caizse kaleler başta olmak üzere, filleri, atları dahi ''piyon'' olarak kullanır. o yüzden değil midir şaha king denilmesi..

son olarak, anladığım kadarıyla bazı arkadaşlar satranç taşlarını sayısal değerlerine göre değerlendirmişler lakin bilinenin aksine satranç taşlarının değerleri de;

v=9

k=5

f=3

a=3 değildir.

Hafızam beni yanıltmıyorsa, Satrancın büyük usta (grand master) normuna sahip Howard Staunton The Chess Playes Handbook kitabı ile satranç taşlarının sayısal değerlerini; At = 3.05 Fil = 3.50 Kale = 5.48
Vezir = 9.94 olarak tanımlıyor. bazı satranç ustaları ise vezirin sayısal değerinin 22,75 kalenin ise 14 puan olarak tanımlıyor. yani satranç taşlarını sayısal değerlerine göre değerlendirmekte asla doğru değildir.

en son olarak ise, ilk entry de beyan etmiş olduğum üzere satranç tahtasındaki en güçsüz taş; rakibin taşlarıdır. *

açık ve net evet.