türk hukuk sistemi

entry73 galeri
    57.
  1. **istanbul hukuk, marmara hukuk gibi önemli okullara yılda bin hukuk öğrencisi giriyor. öğrenci hocayı hoca öğrenciyi tanımadan, öğrenci şöyle eli yüzü düzgün bir ödev bile hazırlamadan mezun oluyor. böyle bir kalabalığa iyi eğitim vermen mümkün değil, öyle bir akademik imkanının olduğunu da sanmıyorum zaten. bu sayı 2-3 yıl içinde kademeli olarak yüze indirilmeli.

    **keza, ülkede şu an toplam 83 bin hukuk öğrencisi mevcut. her canınızın istediğini hukuk fakültelerine aldınız, şimdi de yavvv gardaşım bu ghadar avvgat mı olurmuş avgatlıgh sınavı getirelim diye gevşek gevşek konuşuyorsunuz. hukuk fakültesine giren biri %90 avukat olur, ama siz önce bu fakülteleri sirke çevirdiniz, şimdi de insanları eleme/dışlama peşindesiniz. neden? burası dingonun ahırı da ondan.

    yılda 5 binden fazla öğrenci hukuk fakültesine girmemeli. hukuk tıp gibidir, biri insanı yaşatır, diğeri iyi yaşatır. bu kadar önemli bir mesleği icra etmek için ciddi yetkinlik gerekir.

    **bir de hukuk fakültelerinde devam zorunluluğunun olmaması diye bir saçmalık var. yani tamam, sonuçta on sekizini geçmiş, eşek kadar insanlardan her gün okula gelmesini bekleyecek değilsiniz de bunun da bir ayarı olur. ne bileyim, %50-60 bari olsun devam zorunluluğu getirirsin öğrenci istediği derse girer istemediğine girmez, inisiyatif kullanır. şimdi bakıyorsun okula gitmeden mezun oluyorlar. bu yapılmaması, olmaması gereken bir şey.

    **mühendisler öğrencilikleri esnasında her yaz 1 ay staj yapıp buna ilişkin staj raporu düzenliyor ama hukukçularda böyle bir şey yok. hukuk öğrencileri açısından saldım çayıra mevlam kayıra usulü öngörülmüş. Yani fakülteyi bitiriyorsunuz, sizi adliye diye hiç bilmediğiniz bir yere atıyorlar, siz de sudan çıkmış balık gibi çırpınıp duruyorsunuz. birkaç ay maruz kaldığınız psikolojik harp birilerinin pek de umurunda değil anlaşılan.

    oysaki öğrenci yazın 1 ay adliye tozu yutmuş; dosya okumuş olsa, hem memur nasıl bir canlı türüdür bunu erkenden anlamış olacak, hem icra/dilekçe/sözleşme görecek, böylece hangi alanda uzmanlaşmak istediğini de erkenden belirleyip yol alabilecek, öğrenci gibi değil hukukçu gibi hissetmeye fakülteden başlayabilecekti. ama tabi çok da meh yani, değil mi?

    **hukuk öğrencileri neden bitirme tezi yazmadan mezun olur bunu da anlamış değilim. dilbilgisi hatalarıyla dolu komik dilekçeler görünce keh keh keh avgatlık sınavı getirilsin yeaa demek yerine müstakbel avukatın yazım ve düşünme yeteneğini geliştirecek böyle bir uygulamayı hangi amaçla göz ardı ettiniz acaba?

    evet, hukuk sistemimizin temeline ilişkin gözüme çarpan eksiklikler ve naçizane çözüm önerilerim bu şekilde, eyyorlamam bu kadar.

    hayırlı forumlar olsun.
    1 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük