son zamanlarda üzerinde uğraştığım ve hocalarımdan da yüksek derecede yeteneğim olduğunu duymam, fakat bunu ileride kendime meslek olarak edinmeyi istememem sonucunda hobi olarak yapmaya devam ettiğim aktivite.
piyano çalmak ayrı bir şeydir. ortaya koyun bir sürü müzik aleti, aralarından parmakla gösterilir bir alettir kendisi. ha kemanı da unutmamak lazım onun yeri çok ayrıdır müzik dünyasında. piyano çalmak yetenek ister emek ister. öyle müzik kulağınız istediğiniz kadar iyi olsun kimse annesinin karnından doğarken hızlı ve erişkin parmaklarla doğmuyor ne yazık ki. o parmakların piyano tuşları üzerinde gelişmesi için günlerce aylarca yıllarca emeğinin olması gerekiyor. gel gelelim bunun nota okumasını öğrenmesi var iki el alıştırması var parmak alıştırması var (bkz: var da var).
genel olarak baktığımızda insan toplumunda bir kişinin piyano çalması o topluma göre çalan kişinin çok değerli birisi olması muhtemeldir. tabiki de bu o toplumun kültür seviyesine göre de bağlılık gösterebilir (chopin, lizst gibi eski piyano sanatçılarının gösteriş parçaları hariç) , o konulara girmemize gerek yok diye sanıyorum müzik evrenseldir ve kulağa hoş geliyorsa beğenilendir.
tanım olarak piyano çalmak herhangi bir parçayı gerek kendi yorumunu katıp veya katmayıp o parçayı seslendirmektir. bu çalınan parçaların nereden geldiği de merak edilendir bazen. günümüzde pek rağbet görmeyen bu alette çalınan parçaların (bkz: batı müziği)ni düşünürsek çoğunluğu 1700-1850'li yıllarda (bkz: frederic chopin), (bkz: franz liszt), (bkz: wolfgang amadeus mozart) gibi ünlü besteciler tarafından bestelenmiş. o zamanın piyano kültürüne ve rağbetine göre tabiki de aralarında bir rekabet olmuş ve o gösteriş amaçlı parçalarından söz etmek de gerekir. özellikle (bkz: franz liszt) adlı bestecinin gösteriş meraklısı bir piyanist olduğunu da geçmeden söylemek gerekir. bu piyanistin özellikle (bkz: hungarian rhapsody no 2) adlı eserinin oldukça fazla yetenek isteyen parmak tekniklerine sahip olması buna örnek olabilir.
bu işi hobi olarak yapanlar çalmaktan en çok zevk aldığı parçaları öğrenip çalanlardır. piyano öyle bir şeydir ki, sen onu meslek edinmeye çalışırsan ister istemez önüne gelecek o istekleri de yerine yetirmek zorunda olacaksın. ve bu zorunluluk hissi senin piyano çalma zevkini git gide azaltır (en azından benim için öyle olduğu için ben hobi olarak yapmayı tercih ediyorum).
evet uzun veya kısa da olsa aklıma gelenleri meşguliyet alanım olduğu için yazmak istedim. beğenirseniz ne mutlu bana.