bugün

osmanlı da oğlancılık

Öncelikle uzun yazacağım okuyanın da, okuyamayanın da canı sağolsun.

Batılı bir kısım tarihçiler ve kendi tarihçilerimizin de bazıları osmanlı döneminde oğlancılık olduğu yönünde padişahların oğlan sevgisi üzerine akıl almaz iftiralar atmışlardır osmanlı devletine.

bir kısım yazarlar, padişahların enderun denen iç saray'da kendileriyle gayr-i meşru ilişkide bulundukları iç oğlanları denilen genç ve güzel delikanlıları bulundurdukları, hatta bunları başkalarından kıskandıklarından ötürü yüzlerini dahi öttürdüklerini; bazı osmanlı padişahlarının ise tamamen oğlancı olduğu yönünde iddiaları kaleme almaktadırlar. olayın kaynağı ve bu işi destekleyen çoğu kişinin dayanağı kabusname adlı kitaptır.

bu iddiaların sahiplerinin en çok güvendikleri nokta. yavuz sultan selim'in kızı fatma sultan'ın kocası mustafa paşa'dan şikayetçi olduğu bir mektup.

kitaptaki bir iddiaya göre osmanlı padişahlarından birisinin öğüdü şu şekildedir:

' ve yaz olunca avratlarla ilişkiye gir. kışın da oğlanlarla. çünkü avrat teni soğuk, oğlan teni sıcaktır.'

bu cümleyi az sonra açıklayacağım. bir de yavuz sultan selim'in kızının yazdığı mektuba bakalım:

'benim devletlü sultan babam, dirliğim yoktur. bir kişiye düştüm ki, beni bir köpek hesabına saymaz. elin oğlanlarını zulümle ailelerinden alır işi gücü varsa yoksa oğlanlarladır.'

iddialara göre bu mektup osmanlı'da yüksek devlet erkanının oğlancılıkla ilgili olduğu konusunda kanıttır.

şimdi gelelim yanıtlara. kur an'da lut kavmi için aşşağıdaki ayeti geçelim öncelikle.:

'siz sizden evvelki insanların işlemediği bir fuhşu ve büyük bir günahı mı işliyeceksiniz? çünkü siz, kadınları bırakıp şehvetli erkeklere yaklaşmaktasınız. gerçekten siz aşırılıklar ve günahlar içine giren bir milletsiniz.'

şunu belirtmek isterimki osmanlının çok bozulduğu dönemlere kadar hiç bir padişah şer hükümlerinden dışarı çıkmamıştır.

işin asıl önemli meselesi oğlan kelimesinin anlamıdır. oğlan kelimesinin birinci manası cinsiyet ayırt etmeden çocuk, ikinci manası ise erkek olsun kız olsun genç demektir.

buna delil göstermek gerekirse erzurum'lu mustafa danir'in onaltıncı yüzyılda, yani kabusname'nin türkçe'ye tercüme edildiği asırda kaleme alınan yüz hadis tercümesindeki şu ifadedir: ' Bu kez resül hazreti cevab verdi:

'evlenün şunun gibi avretler ile kim, erden kaçmaz ola, oğlan doğurgan ola, ümmetim çok ola kim, ben ümmetimin çokluğuyla gururlanırım kıyamet gününde.' yani ' kocasından kaçmayan ve çocuk doğuran kadınlarla beraber olun'

ayrıca şu cümlelerde oğlan kelimesinin anlamına bir belge sayılabilir:

'Eğer oğlan kızsa, kız doğurmuş avrat südün emzireler; eğer er ise er oğlan doğurmuş avrat südünü emzireler.'

zaten kabusname'nin yazıldığı farsça dilinde de oğlan kelimesi yerine geçen, gulam: çocuk ve genç demektir, sadece erkek de değil.

gelelim şu kış-yaz olayına.

bu cümlede birden fazla kadınların olması halinde, yazın kısmen yaşlı kadınlarla ve kışın da genç kadınla beraber ol ki, sağlık ve esenkil içinde olasın denmektedir. şimdi bu manayı çarpıtarak erkeklerle beraber olma manasını çıkarmak, ilim ve dil biliminden bihaber olmak demektir.

kısacası osmanlı'da oğlancılık tarihin en büyük çarpıtmalarından birisidir. okuduğunuz için teşekkürler. şimdi kalkıp da ama şu yazar bakın gerçekleri göz önüne sermiş demeyin. ne yazık ki bu yazarlar osmanlı da oğlancılık yok deselerdi okunmayacaklardı. fakat lan padişahlar da topmuş diyen bir takım güruh bu hikayelerden çok hoşlanınca böyle kitaplarda satılmak için daha çok yazılacaktır.
güncel Önemli Başlıklar