bugün

kyk yurdu

her şeyiyle bir (bkz: devlet yurdu)

hazır yurt sonuçları açıklanmışken bir şeyler yazayım dedim. iki yıldır kyk yurdunda kalıyorum, 2000’e yakın nüfusu var kaldığım yurdun. odalar dört kişilik ancak farklı yurtlarda değişebiliyormuş. tam anlamıyla bir devlet yurdu öncelikle. yastığınızın ve çarşafınızın örtüsünü yurt veriyor, o desenlere bağışıklık kazanıyorsunuz. yemekleri ortalamadır, çok bir şey beklemeyin ancak ya hiç para vermezsiniz ya da az bir ücret ödersiniz. aldığınız yemeğe bağlıdır.
kahvaltıda 3,5 akşam yemeğindeyse 7.5 lira hak verilmişti en son. yurtta kimi programlar yapılır ancak çok çeşitli değilse ve ilginizi çekmiyorsa vasattır. içeriğini bilmiyorum tabi ancak ismleri pek ilgimi çekmedi, tabi hocasına göre değişir şans tanıyabilirsiniz, ingilizce denenebilir örneğin.

bir de kykda kalıyorsanız başka bir ilde on günü geçmemek şartıyla kalabilirsiniz, yönetmelikte böyle yazıyor en azından. ben yaptım bunu bir kere, istanbuldaki birkaç yurdu aradım sonunda mimar sinan gel dedi, bir gece kalmışlığım var. tabi tanımadığınız kişilerle kalıyorsunuz alışamadan ayrılıyorsunuz o çok garip. o ayın ücretini ödemiş olmanız yetiyor, kendi yurdunuzdan bir belge almalı, gideceğiniz yurda da dilekçe yazmalısınız.

tavsiyelerim;

1- ne olursa olsun oda arkadaşınızla kavga etmeyin, anlaşmaya çalışın, en kötü başka bir odaya geçin. kusursuz bir oda bulmanız çok zordur. kavga ederseniz atılırsınız ve yaptırımları olabilir.

2- yemekleri beğenmiyorsanız, o an çeşit çok yoksa okul yemekhanesine gidip yiyebilirsiniz. ben bunu bir dönem alışkanlık haline getirmiştim.

3- gürültü sebebiyle ders çalışamıyor, kitap okuyamıyorsanız konsantrasyon müzikleri var o listelerden bulun takın kulaklığınızı.

4- internet çekmiyorsa iyi çeken saatler bulmaya çalışın. sabah erken vakitlerde fişek gibi olabiliyor.

5- idare ile iyi geçinmeye bakın, işiniz düşebiliyor. (bu nasıl genel bir kural azk.)

6- oda harcamalarını eşit paylaşın, zaten sabun, tuvalet kağıdı, peçete falan ortaktır yani onu da kitlemeye çalışmayın arkadaşlarınıza. hatta imkanınız daha iyiyse kendiniz alın, aranızı iyi tutun.

7- ne olursa olsun odaya pek yemek çıkarmayın. karınca böcek vs ciddi dert olabiliyor. sonra başınız ağrır.

8- ramazanda yemekhane sırası problem olabiliyor. ben ezandan on on beş dakika sonra inerdim, sahur için de vakti iyi ayarlamaya çalışın. yurtlar diyanete uyuyor, benim gibi bayındırcıysanız alın sonra odanızda yiyebilirsiniz. (7. madde iptal burada)

vs vs. sonuç olarak şikayetçi olacağınız çok şey olabilir ancak böyle zamanda bu paraya kalmak büyük avantaj. ben 268’e kalıyorum, günlüğü on lira bile değil. konaklama, ısınma, yemek, su, internet, güvenlik vs hepsiyle avantajlarını düşünün, en ufak sorunda maceraya atılmayın. hadi eyvallah.

not: odada sigara içmeyin *

edit: bir yılı bulmayan bir aranın ardından tekrar kyk yurduna geçiş yaptım, üstelik daha önce kaldığım yurda. eve çıkmadan önce maliyet hesabını iyi yapmanız gerekiyor, özellikle mevcut ekonomik durumda çıkmadan iki defa düşünün. yemek, bulaşık, temizlik gibi sorunların hayatınızın bir bölümünü kapsayacağını hesap etmeniz gerekmekte. bölümünüz zorsa ve ders çalışmak için ayırmanız gereken vakit çoksa bu işler zor gelebilir. benim tecrübem evin artıları var ama eksileri katlanması güç bir noktaya gelmişti. özellikle güneş görmemesi ve rutubetin varlığı beni çok rahatsız ediyordu. sağlığınız inanın bana rahatınızdan daha önemli. internete, elektriğe, suya, doğalgaza, aidata, kiraya vereceğiniz parayı ve karşılığında ne aldığınızı düşünüp ona göre hareket edin derim. şahsen karşılığını alamıyordum, ayrıca sözleşmeniz bitmeden çıkmak istiyorsanız kiranın sözleşmedeki tüm aylar için olan kısmını vermek zorunda değilsiniz. internetten kısa bir araştırma yapmanızda fayda var.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar