bugün

ramazan davulcusu

sahura kalkmayanların ramazan boyunca ağızlarına sakız ettikleri hedef tahtası mesleği icra ederler. neye benzerler, kimdir, nedirler, ne değildirler duyan bilen yok bahşiş almaya gelene dek tek bildiğimiz sadece ve sadece gece saat üçte tıngırdattıkları davuldan çıkan ses ki sabah olunca da zihnimizden de uçup giderler. bu geceki randevuya kadar kafamızı meşgul etmez pek. genelde merak edilmeyen bir husus da bu heriflerin gece böyle milletin kafasını sikmekten başka gündüzleri neyle uğrastıkları. heralde tüm gün boyunca gece boyunca milleti nasılda perişan ettiklerinin geyiğini yapıyolardır en fazla diyerekten kestirip atılır kafa yorulmaz bu geceye kadar.

neyse son sekiz dokuz senedir her ramazan geldiğinde dikkat ederim hep aynı adamlar bahşiş almaya gelirler bizim mahalleye. birisinin elinde uzunca bir baston diğerinde de davul hep aynı olay aynı sahne tekrarlanır durur.(burası herkese tanıdık gelen sıradan ramazan davulcusu ev ahalisi sahnesi.) gene sekiz dokuz yıldır davulcular her sene semt pazarının yanındaki araziye iki büyük naylon çadır kurup çoluk çocuk ne varsa doldururlar içine. otobüsle geçerken her zaman dikkat etmişimdir acaba napıyolar, o çoluk çocuğun orada işi ne diye. çadıra kurdukları o soba çadırı yakmıyo mu acaba vs. vs.. gerçi şimdi yaza döndü ramazan sobadan kurtuldular ama. neyse geçen gün gene dolmuş bekliyorum. 9-10 kişilik çoluk çocuk kadından oluşan grup geldi yanıma aynı dolmuşa bindik kimisi ayakta kimisi oturuyor. çingene olduklarını düşündüğüm grup kalabalık olmanın verdiği güvenle başladılar sohbete. bende bir köşede dinliyorum onları. bizim semte yaklaşınca çocuklardan biri:

- aha serap senin çaldığın yere geldik!
( o ara ben dumur olmaktayım)
bir başka ses:
-olim aha şu yukarısında da dün ben çaldım.
( vay anasını..)

neyse ordaki çoluk çocuk kaldıkları yere yaklaşıncaya kadar birbirlerine çaldıkları yerleri gösterip durdular. semt pazarında top oynayan ekipteki diğer arkadaşlarının yanında bittiler iner inmez. ramazan davulcularının yaşları 10-12 civarında olacakları bazılarınında kız olacağı hiç mi hiç aklıma gelmemişti o zamana dek. gerçekten hiç kafa yormamıştım. ama davulcu gurubun hemen hemen iki mahalleyi, yüzlerce sokağı 15 dakika içinde çalıp bitirmesi için gayet inandırıcıydı çocukların da davul çalmaları.