bugün

ikinci abdülhamid

Gereksiz uzatılmış muhabbet sıktı artık.

Ortalıkta abdülhamitin icraati olarak sunulan seyler ya sayfalar dolusu insaat ya paranoyası ya da osmanlıya yıktırmadı muhabbeti. Koskoca 35 yil günü kurtarmayla geçiştirilmiş ama sorarlarsa devlet zaten yikiliyodu der yırtarsın demişler muhtemelen.

doneminde kaybedilen topraklarin buyuk kismi savasilmadan vermiş. duyun-u umumiye'yi diye birşey kurmuski osmanlıya çökecekken tepesine cıkartmıs yabancıları. Yaptigi iddia edilen demiryolu vb icraatlerin buyuk kismi da imtiyaz ( bu kelime önemli ) karsiligi avrupali ozel sirketlerce yapilmis. Birsürü kişi burda gelmis günümüz usulü icraat listesi gibi bilmem nereye yaptirilan karakoldan çeşmeden hatta projeden falan bahsetmiş. 35 sene koskoca 35 sene boyunca halkın kafasına vura vura vergisini, canini payitahta adamis vatandasa bi çeşme yaptırsın bi zahmet.

Abdülhamitin padisahliginda avrupalilarin osmanli' dan her istedigini savaşmadan aldigi 35 yildan bahsediyoruz. Osmanlı icin faydali birisi olsa o kadar sure orada tutarlar miydi? (dıj güçler) eger avrupalilarin isine gelen biri olmasa rus ordusu yesilkoy'e kadar gelmisken sarayada ugrar indirirlerdi.

o donemde yeni kurulan ve buyumeye calisan alman imparatorlugu kendisine muttefik aramasa 1900leri bile gostermeden imparatorlugu dagitirdi abdulhanit. zira kendisi zor olani basararak ingilizler ve ruslarin birlesip memleketi yemeye karar vermesine yol acmistir. almanya'nin avrupa'daki dengeleri degistirmesi yikimi geciktiren faktordur. diger faktor de ingilizlerle ruslarin topraklari nasil paylasacaklarina karar verememesiydi. kisacasi tahta afedersin esegi bile oturtsan Abdülhamit ten daha fazla toprak kaybetmeyecegi kesindir. basta esek olsa en azindan ingilizler ve ruslarin beraber hareket etmesi onlenebilirdi.

bi de şu var. abdulhamit basa gelir gelmez kendisinin kapattigi universiteyi yillar sonra acmış biridir bugun hala üniversiteyi o açtı diye anlatıyorlar zavallılar. (çok tanıdık)