bugün

dolar kuru

Dolar 5 seviyesndeyken yanlis bilmiyorsam bankadaki mevduatlarin yuzde 70i dolardi. Cuma gunu yasanan panikle oran kim bilir nerelere geldi.

Turk lirasini kaldirac yaparak dovizden para kaldiran sermayeler var biz milletce bunlarin spekulasyonlarina geldik ve kuru patlattik. Bankalardaki o oran yukari degilde asagi seyretseydi dolar 5in ustune cikmazdi. Bu yangin hic yasanmazdi. Banane gavurun parasindan diyen insan kadar dolar ucacak alin diyen de alet oldu bu oyuna.

Gorulmesi gereken cok basit bir sey var. Kurun 5lerin ustunde fiyatlama yapmasi durumunu dar gelirli kaldiramaz. Zaten gecim sikintisi yasayan insanlar iyice kole hayati yasamak zorunda kalirlar. Parasi olanla olmayan arasinda ucurum yaratiyor bu kur. Dar gelirlinin gecinemedigi icin tuketmedigi bi ekonomi ulkeyi durgunluga goturur ki bu da erdoganin olmasini istemedigi tek sey. Bunu 2008de de istemedi ve kur artisini goze alarak ekonomiyi canli tutmaya devam etti. Bu politika ulkemizi son gunlerde yasanan saldiriya acik hale getirse de vatandas oyle korkutucu bir gecim derdine dusmedi.

Ama 5in ustunu kaldirabilecegimizi sanmiyorum. Ne yapip edip tl dolar dengesi saglanmali kur dusulebildigi kadar dusurulmeli. Dolar suanda kademeli olarak dusuyor, yaratilacak bir havayla cuma gunu nasil yukari dogru firladiysa benzer sekilde asagi dogru cakilacaktir.

Dolara abandigimiz donem 3.5 seviyeleriydi. Beklenen satislar gerceklesirse oralari bile gormek hayal degil bence. Ama ekonomiye guvenmeyen dolardan cikmak istemiyor. Hala kar etme derdinde olanlar da var.

Tahmin yaparken sunu gormek gerekiyor, amerika kendi kendine yetebildigi icin kimse sikinde degil ama diger ulke ekonomileri birbirlerine entegre durumdalar. Politik sahada neredeyse dusman durumunda oldugumuz ulkeler bile turkiyenin ekonomik acidan buyumesini istemeseler de stabil kalmasina muhtaclar. O yuzden turkiye batmaz, bitmez.

Biz simdi birkac on yil cile cekecegiz, zorluk yasayacagiz. Bi onceki enrtimde yazmistim. Kafamizi kullanacagiz, o kafa ve kabiliyet bizde var. Kendi imkanlarimizi kullanacagiz ve kendi degerlerimizi yaratacagiz. Zaten olmasi gereken de buydu, kur dusuk diye samani bile yurtdisindan almak degildi. Temennim 5in altina inmesi, inecegini de dusunuyorum ve mumkunse 4lere kadar cekilmesi kisa vadede. Ölümü gorduk. Hani derler ya kurt kışı atlatir ama yedigi ayazi da unutmaz diye. Bu krizi firsata cevirmek zorunda oldugumuzu anladik ve cevirecegimize inaniyorum. Ve o ibne patronlarin da artik kafasi calisan insana hakettigini verip yurtdisin medet umacagina yerli beyine yatirim yapmasi saglanir.

Ve Emek olmadan kazanilan paranin amina uc kurus maasla gecinen, coluk cocuk okutan harama el uzatmadan namusuyla yasayanlar koysun.