bugün

türkiye de kriz var mı

Dolarin 3 benzinin 5 lira oldugu donem de bizim ulkemiz icin kriz gostergesiydi fakat ulke raydan cikmadi. Neden cikmadi cunku ihtiyac harici cok fazla tuketiyoruz ve luks, gosteris icin yaptigimiz alisveris cok fazla. Dunyada genel olarak para piyasasi rahatladigi ve uretim kapasitesi cok fazla arttigi icin biz de tuketim toplumu olarak nasibimizi aldik. Ki bu amerikanin 2000lerin basinda ekonomik kalkinma stratejisinin beklentisiydi. Bizde tuttu, paralarimizi topladilar. asyada tutmadi, orada farkli bir sorun dogdu onlar icin, "rekabet" simdi onu cozmekle ugrasiyorlar.

Ulkeyi yonetenlerin payi kesinlikle cok buyuk fakat bilincsizce tuketmesi ve sacma sapan yatirimlariyla turk milleti de bu durumdan sorumlu. 20 yillik kazancini luks dairelere yatirsin diye kafasina silah dayamadi kimse kimsenin. Ese dosta hava olsun diye o paralar oralara dokuldu. Bazi sermayeler vatandasin varliklarini toparlayarak yaratildi. Volkswageni biz zengin ettik, kopek gibi ihtiyac gidermesine ragmen mazdanin yuzune biz bakmadik. Ulkede uretim bitmez merak etmeyin, bu sermayeler(yerli) batiklari toplar yola ordan devam eder. he ama luks biter, ki bitmesi de lazim. ihtiyacini goruyorsa bi telefonu, beyaz esyayi, mobilyayi, arabayi uzun yillar kullanacaksin arkadasim, bu dunyanin sagligi acisindan da gerekli. Firmalar satislarin dusmesine ne kadar dayanabilir bilmiyorum, disa acilmalari gerekiyor ama vatandas eger gereksiz masraftan uzak durursa dolarin 6-7 seviyelerine karsi da dayanir. Kanaatkar bir toplumuz. Yerli uretimde hayatta kalacak, hatta marka yaratacak kapasitelere de sahibiz. Ranti, kolay yoldan parayi degil de toplumsal faydayi dusunmek zorundayiz.

Eger cok buyuk kaosa kapilmazsak hem kendi insan kaynagimizdan faydalanabilmek hem de kendi varliklarimizi yabanci sermayelere aktarmis olmamak adina yani somurgelikten cikmak adina bu ekonomik buhran 10-15 sene icinde dogru yonetilebilir, vatandasin cebinden aldiklariyla zenginlesen sermayeler uretime sokulursa ulke adina daha iyi olur dusuncesindeyim. Artik turklerin de kafasini calistirma vakti geldi, sanayi 4.0lari, bilisim cagini yakalamak icin bi silkinip hipnozdan uyanmamiz sartti.