evvela, kendi ifademle 'mükemmel olan' tanrı olamaz. tanrı demek zaten mükemmelliği beraberinde getirir. aksi zaten tanrı değil, yaratıcı olur.
'insanın kavrayabildiği bir varlığa tapması putperestliktir' söylemi de kanımca hatalıdır. en azından 'inanç' kavramına ters düşer. tanrıyı kavramaktan kastın onu özümsemek ise şayet, insan daha kendi beynini dahi tamamen anlayamamışken, bir tanrıyı anlaması beklenemez. fakat eğer kısıtlı bir bilgiden söz ediyorsak, bu tanıma tanrıda dahil olur.
ki zaten eğer 'tanrı' kavramı insanın kavrayamadığı bir kavram olsaydı, ona inanmazdı. bilinmeyen inanç doğurmaz, kısmen bilinen inanç doğurur. tanrı ispat edilemez, ama aksini düşünmek içinde yeterli 'bilgisizlik' yoktur (inananlar için)
tanrı bilinmeyen değil, her yönüyle bilinen olmayandır. zira sen tüm gerçekliğiyle birine tanrıyı anlatmaya kalkarsan şayet, anlatamazsın. ona var diyemezsin, çünkü varlığı o yaratmıştır. ona güçlü diyemezsin, çünkü gücü de o yaratmıştır. ona sonsuz diyemezsin, sonsuzluk kavramını da o yaratmıştır.
sen tanrıyı kendi içinde kalıplara sokmadan onu bir başkasına aktaramaz, dahası kendi içinde bile onun varlığını kabul edemezsin(...)