bugün

cüneyt arkın vs kadir inanır

her iki ismi gercek veriler esliginde degerlendirelim. milliyetcilik ya da gonul verdikleri partiler uzerinden degil. ya da durun siyasi mecradaki etkinliklerine de bir goz atalim.

her iki isim de belli bir donem siyasette faal rol almistir. her ne kadar milletvekilligi yapmisliklari olmasa da arkin, 1990'da anap'la secime girip kaybederken, inanir'sa " cozum sureci " donemindeki cabalariyla gundeme gelmistir. tabi selahattin demirtas ve abdullah ocalan icin yaptigi aciklamalarla "acaba hdpli mi" sorusunu akillara getirmistir.

cuneyt arkin 1937, kadir inanir 1949 dogumludur.

arkin, sinemaya 1964'te yani 27 yasindayken giris yaparken inanir henuz 19 yasinda iken giris yapmistir. cuneyt arkin doktor, inanir ise iletisim fakultesi mezunudur.

arkin, medrano sirkinde 1 yil calisip ogrendigi teknikleri sinemaya uyarlamistir. bunun yaninda siyah kusak karatecidir. inanir ise rolu icin yillardir kesmedigi biyigini kesmis ve hattasinda mavi peruk takmistir.

cuneyt arkin'in film sayisi belirsizdir. cunku kaybolan filmleri vardir. ancak herseye ragmen gercek rakamin 350 civarinda oldugu dusunulmektedir. buna karsilik inanir'in 165 filmi vardir.

arkin, belli bir rolun adami degildir. komedi, dram, aksiyon fark etmemektedir. inanir ise daha ziyade kabadayi rolleriyle ozdeslesmistir. bunun yaninda az sayida rol aldigi komedi filmleri ise 30 yas donemi oncesine aittir.

ozellikle de 1980 sonrasi donem ele alindiginda kadir inanir, rollerinde secicidir. cuneyt arkin'sa neredeyse her filme evet demistir. ancak bunda seyircisinin ve de film yapimcilarinin etkisi inkar edilemez.

inanir, "tostumu yedim bekliyorum" skandaliyla bir doneme damga vurmusken, arkin ise yakin donemde herhangi bir skandala imza atmamistir. ancak 30'lu yaslarinin basinda tam bir alkolik gibi yasamis ve bu sorun kendisine gelen "james bond" teklifini kaybetmesinde en az gelistirmedigi ingilizcesi kadar etkili olmustur.

arkin, oyunculugunun yaninda sair, yazar ve ressamdir. merhum cemal sureyya'nin dostlarindandir. kisacasi genel kulturu yuksektir. inanir, herhangi bir kitap yazmamistir. ancak bu elbette bir zorunluluk ya da eksiklik sayilmaz. kendisi daha ziyade karizmasiyla on plana cikmistir ve bu topraklarda en gecerli akcelerden birine sahiptir.