bugün

dinde zorlama yoktur

Tutturulmuş gidiyor, "dinde zorlama yoktur". Anladığım kadarıyla, insanların zorla dine geçirilemeyeceğinden bahsediyor. en azından konulardan biri budur.

Bir yorum meselesi olmakla beraber, hem teoride hem de pratikte dinde zorlama vardır diye de düşünülebilir. Teoriyi şimdilik geçersek, pratikte şunları görebiliriz.

a) "bana inan, iman et, yoksa seni cehenneme atacağım" diyor din insalara kabaca. e canım kardeşim bu nedir? "Bana kölelik et, ama etmeyebilirsin de, o zaman seni öldürüm" demek değil midir? Basbaya öyledir.

b) türklerin islama geçişleri lisede anlatıldığı gibi midir? "aa bizim gök tanrımıza benziyor, hadi müslüman olalım" mıdır sizce? Tabii ki değildir*, yüzbinlerce türk öldürülmüştür, türkler zorla müslümanlaştırılmıştır. Bu mudur olmayan zorlama?

c) islamın yayıldığı coğrafyalarda "aa ne güzel dinmiş, hadi buna geçelim" diyerek dostane mi yayıldı? bunu iddia etmek komiktir.

d) acaba yeni yetişen çocuklara, size, sizin çevrenizdekilere seçim şansı mı verildi? Yoksa aileniz ve çevreniz tarafından size bilinli veya bilinçsiz şekilde baskı mı yapıldı? islama veya tanrı bilincine kendi başına ulaşanınız var mı? içinizde ailesi tarafından "bu inancı sevdin mi" diye sorulan oldu mu? Ben duymadım.

e) el kadar çocuklar içlerinden geldiğnden mi örtünüyor? Çok meraklı olduklarından mı kuran kurslarına gidiyor? Bırakın bu işleri.

(bkz: hadi ordan)