bugün

phillip cocu

Hollanda ligi'nde son 4 sezonda 3 şampiyonluk yaşamış, eski hollanda futbolunun bayraktar futbolcularından şimdilerin formda teknik direktörüdür.

Hollanda ligi, Türkiye ligine göre gol bakımından sonuca daha kolay gidilebilen bir ligtir, ama rekabet açısından Türkiye ligine benzemektedir. AZ, AJAX, PSV, FEYENORD şampiyonluk için kapışan takımları oluştururken, zaman zaman süpriz takımlar da zirveyi yoklamaktadır.

Şampiyonluk kazanmak için, zaten büyükler diger takımları kolay yendiği için, bizdeki derbi kıvamında olan az, feye, psv, ajax maçları zirveyi belirlemektedir. Bu bağlamda ele alınacak olursa, Cocu büyük maçları oynamasını bilen winner bir hocadır.

Bir ekleme yapacak olursak, 2015-2016 sezonunda PSV şampiyonlar ligi'nde gruplardan çıkmayı başarmış, son 16 turunca atletico madrid'e penaltılar sonucu elenmiştir. O zamanki atletico madrid final oynamış ve finalde real madrid ile 1-1 berabere kalıp uzatmalarda maçı vermişti. (2015-2016) Cocu ise içeride ve dışarıda atletico ile 0-0 biten maçlara imza atmıştır.

Cocu genç, yakışıklı, karizmatik olması yanı sıra, dinamik, aç ve gelişmeye açık bir futbol adamdıır. Top Class kendini ispatlamış teknik direktörler bütçesiz fenere gelmez, Cocu ve Buvac gibi isimler biçilmiş kaftan. Aranan özelliklerden birisi de hücum futboluydu. Cocu 4-3-3 oynatmayı seviyor.

Futbolda bir şey dikkatimi çekmiştir, futbolculuğunda defans olanlar, teknik adamlık kariyerlerinde takımlarını hücumcu, forvet olanlar ise daha defansif oynatmaktadır. (istisnalar elbet var) ama yakın örnek verecek olursak, aykut, rıdvan, hagi, ertuğrul, aklıma bir çırpıda gelen hücumcu adamlar, takımlarını ise defansif oynatmaktadırlar. Şenol G, fatih terim, ibrahim üzülmez misal defans ve hatta şenol hoca kaleci ama adamlar hücum oynatmayı seviyor.

Cocu da bir ön libero idi ve o da hücum oynatıyor oyunculugunun aksine. Kendisine güveniyoruz, inşallah fenerin yeni teknik direktörü olur.