bugün

judith butler

adorno ödülünde adorno’nun “yanlış hayat doğru yaşanmaz.” sözünden yola çıkarak gerçekleştirdiği “kötü bir hayatta iyi bir hayat sürmek mümkün müdür? temalı muazzam bir konuşması var butler’ın. Türkçeye çevrilmiş ve metin haline getirilerek duvar dergisinde yayınlanmış.

“Ne tür bir hayat süreceğimi sorabilmem için hayatıma dair bir kavrayışımın olması gerekir, hayatımın bana beni sürükleyen değil, benim sürebileceğim bir şey gibi görünmesi gerekir. olduğum canlı organizmanın tüm yönlerini “sürmemin” mümkün olmadığı açık olsa da, bu soruyu sorma ihtiyacı duyuyorum: hayatımı nasıl sürebilirim? hayatı oluşturan tüm yaşam süreçlerini sürmek mümkün olmadığında, ya da hayatın sadece belirli yönlerini kastederek veya üzerine düşünerek yönlendirip oluşturmak mümkünken diğer yönler için bu geçerli olmadığında, kişi bir hayatı nasıl sürebilir?
.
Değer taşıyan bir hayat sürüp süremeyeceğime ben kendi başıma karar veremem çünkü anlıyoruz ki bu hayat hem benimdir hem de değildir, beni toplumsal ve yaşayan bir yaratık kılan da budur. öyleyse iyi bir hayatın nasıl yaşanacağı sorusu, halihazırda ve daha en başından itibaren bir belirsizliğe ve yaşayan bir eleştiri pratiğine bağlıdır.

Eğer iyi bir hayat süreceksem bu başkaları ile yaşadığım, başkaları olmaksızın hayat sayılmayacak bir hayat olacaktır. Olduğum bu beni yitirmeyeceğim; ama olduğum şey, başkalarıyla bağlantılarım tarafından dönüştürülecek, çünkü bir başkasına olan bağımlılığım ve bana bağımlılaşabilmesi, yaşamak için, iyi yaşamak için zorunludur.”

Tamamını okumak isteyenler için metnin linkini de şöyle bırakayım:
http://cansemercioglu.blo...bir-hayat-surmek.html?m=1