bugün

rusya nın kimyasal silahları

adlarına "noviçok" denen silahlardır. aslında değillerdir. durum biraz karışık.

sovyetlerin 90lara kadar deli gibi üstünde çalıştığı ve bugünün rusyasına bıraktığı en önemli mirastır.
ırak-afganistanda olanlardan sonra dünyadaki kimyasal silahların %95 yok edilmiştir ve bu yok ediliş uluslararası bağımsız gözlemcilerin denetiminde olmuştur, lakin... bazı maddeler var ki yasaklanamamıştır. mesela klor. klor suların arıtılmasında, ameliyat araçlarının temizlenmesinde kullanılan, çamaşır suyunun ana bileşeni olan maddedir. haliyle ne gazı ne kendisi yasaklanamamıştır. bugün suriyede bu yüzden sabah öğle akşam klor gazı haberi duyuyoruz.

rusların olayı tam burada başlıyor. tam kimyasal silah denmemesinin sebebi de bu. 2 tane ayrı ayrı zehirli olmayan kimyasalı bir araya getirdiklerinde bir kimyasal silah yapabiliyorlar. ikisi de ayrı ayrı hiçbir etkisi olmayan kimyasallar, bir araya gelince ölümcül oluyorlar. Mesela bir yerde oturuyorsunuz. önce size bir kimyasal madde sıkıyorlar diyelim, ama bu sizi öldürmüyor. sonra size değil havaya bir madde sıkıyorlar ve diğer insanlar için değişiklik yaratmazken siz korkunç şekilde ölüyorsunuz. nitekim ünlü ajan skripal'i böyle zehirlediler.

bunların çalışmaları da tarım ilaçları üreten yerlerde, temizlik malzemesi üreten fabrikalarda falan yapılıyor. uluslararası gözlemciler gelince de " birader valla bakın bunların bi zararı yok ilaç üretiyoz " diyorlar.

peki böyle bir saldırıda kurtulabilir miyiz? hayır. maske, kıyafet hiçbir işe yaramamaktadır efendim. 90larda bir rus kimyager (je diye başlayan soyadını unuttum) bu maddeyle çalışırken yanlışlıkla 1-2 dakika maruz kalıp bilinci kapanıyor. yoğun müdahaleyle açılsa bile kollarını ve bacaklarını kullanamıyor, hiçbir noktaya odaklanamıyor, halüsinasyonlar görüp akli dengesini yitiriyor 1 ay sonra da korkunç acılar içinde çığlık çığlığa hayata veda ediyor. kurtulmak da çözüm değil anlayacağınız.

tam olarak bu kimyasallarda asetilkoninesteraz inhibitörü kas diplerindeki asetilkonini deglare ettiği için vücudunuza hükmünüz kalmıyor. (biyoloji bilmeyenler okurken öldü, farkındayım).

tüm bunları bize yani dış dünyaya aktaran ise 30 yıl kimyager olarak bu projede çalışmış mirzayanov amca. bir gün çalıştığı çevrede ölçüm yapıyor ve çıkan değerin normalden çok çok fazla olduğunu görünce "yav yazıktır günahtır" düşüncesiyle gazetenin birinde insanlar için endişeleniyorum diye yazı yazıyor, ki sonra vatan haini diye tutuklanıyor. ama bu anlattıklarımı ve birkaç noviçok formülünü halka duyurmasına karşın rusya " la neyse olum çok da bişe anlatmamış salıverek gitsin " havasıyla amerikaya yerleşmesine falan izin veriyor. yani daha bunlar, hatta bazı noviçok formülleri rusyanın sahip olduğunun %10u bile değil, olsa rus ajanların başına (bkz: litvinenko) (bkz: skripal) neler geldiğini biliyoruz.

kısaca vay anam vay serhat durumu yani..