Bir sağlıkçı olarak aşının toplum sağlığı ile alakasının sadece ve sadece ölümcül salgın hastalıklarda önemli olduğunu size söyleyeyim.
Örneğin; çiçek hastalığının ıslahında ve yok edilmesinde toplu aşılama hayati önem taşımaktaydı. Çünkü bir kişi bile aradan kaynayacak olsa direnç gelişimi sonrası başka canlılara bulaştırabilir, virüsü tekrardan uyanma evresine geçirebilirdi.
Lakin günümüzdeki ufak tefek hastalıklara karşı (ki önceden bunlar da ölümcüldü)(mesela kızamık, influenza, suçiçeği) eğer alerjiniz yahut farklı bir etkenden immün tepki yoksunluğunuz mevcut değilse aşı yaptırmayabilirsiniz.
Bu sadece ön korumadır, bağışıklığı destekleyerek sizin bir hafta yatak döşek olmanızı engeller. Yalnız virüsün kendi halini vücudunuz tanıyacak olursa ileride daha etkin bir şekilde kendinizi koruyabilirsiniz.
Zaten bu tip aşılar da genel olarak ergenlik öncesi çocuklara ve yaşlı insanlara önerilir.
Hah, bu arada eğer mikrobiyal bir hastalığınız varsa ve size uygun antibiyotik reçete edildiyse Bunu kullanmanız gerekmektedir. Hele bir iki gün kullanıp sonra bırakmanız daha da beterdir. Çünkü siz bir şekilde iyileştim sanırsınız fakat bedeninizi daha etkili bakterileri saçan bir yuva haline getirmişsinizdir. Aşı ile bu birbirinden tamamen ayrı durumlar. Öyleyse kanser hastaları da antineoplastik kullanımını bıraksın. immün direnci suprese ediyor.
Not: bu tartışmaların tek sebebi de yine sağlık sistemidir. Her ne kadar acı verici gelse de zaman içerisinde hastalığa yatkın bireyler toplumdan elenmemekte, gen havuzu sürekli eksiye doğru ilerlemektedir. Biz kendimizi koruyoruz sanarken aksine geleceğin bakiyesinden yiyoruz.
En basit örneği ile DNA’mızın %5-6’lık bir kesimi eski virüslerin genetik şifresinden oluşuyor. Bu da demektir ki vaktinde tedaviler bu kadar ilerlememişken bir şekilde canlılar(temelde biz) buna karşı önlem geliştirebilmişler.