Bazı uzmanların düşüncesi. Bazı uzmanlar ise tam tersine, aşının zararlı olduğunu; bağışıklık sistemini zayıflatan maddeler içerdiğini; Bulaşıcı hastalıkların azalması ve insan ömrünün uzamasında aşının değil; iyileşen yaşam ve hijyen koşullarının etkili olduğunu söylüyor. Aşının yararlı olduğunu söyleyenler de zararlı olduğunu söyleyenler de bilim insanı ve tıp doktoru. Dün de Twitter'da çocuğunu aşılatmayanların toplum sağlığını tehlikeye attığı yönünde bir tweet paylaşmış bir uzman. Ben de "Aşı olanlar dirençli hale geliyorsa, aşı olmayanlar nasıl tehlike oluşturabilir ki topluma karşı?" Diye sordum.
Cevap: "Bağışıklık sistemi, aşıya dayanıksız olduğu için aşı olamayanlar varmış. Ve keyfi olarak aşı yaptırmayanlar, o kişiler için tehlike oluşturuyormuş."
O zaman da aklıma şu soru geldi:
Peki, bazı insanların bağışıklık sistemi gribe karşı bile dayanıksız hale geliyor. O zaman ne olsun; Tüm insanlar, o kişileri tehlikeye atmamak için grip aşısı mı olsun? Şimdi düşünün, sizin bağışıklık sisteminiz güçlü. Grip olduğunuzda hiçbir ilaç, boğaz pastili, vicks kullanmadan kolayca iyileşebiliyorsunuz. Ayrıca grip aşısı olduğu halde gribe yakalanan insanlar var. Çünkü aşı %100 koruma garantisi vermiyor. Grip aşısı olsanız bile grip olma ihtimaliniz var. Böyle bir durumda grip aşısı olarak bağışıklık sistemini zayıflatmayı kim ister? Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerin başında gereksiz ilaç kullanımı olduğunu söyleyen Tıp doktorları var zaten. Aşı olmadan gribi kolayca atlatabilen bir insan, sırf bağışıklık sistemi gribe karşı savunmasız hale gelenlerin sağlığını tehlikeye atmamak için, neden aşı olup kendi bağışıklık sistemini zayıflatsın? Gerekli durumlarda aşı yapılması, çok yararlıdır. Ama başkasının bağışıklık sistemi zayıf diye, onu tehlikeye atmamak için herkes gereksiz yere aşı olup kendi bağışıklık sistemini mi zayıflatsın?
Bir uzmandan "Bağışıklık sistemini zayıflatan faktörlerin başında ilaçlar gelmektedir. Gerekmedikçe ilaç kullanılmamalıdır." Uyarısını duymuştum ve bu konuyla ilgili sayısız araştırmaya ulaştım. Antibiyotikler bile bağırsaktaki yararlı bakterileri (probiyotikleri) öldürerek bağışıklık sistemini zayıflatıyormuş. Hastalıklara dayanıksız hale getiriyormuş. Araştırarak ulaşabilirsiniz ilgili makalelere. iyi ki inatçı bir çocukmuşum ve o antibiyotikleri kullanmamışım.
Bu konuyla ilgili çok fazla yayın olunca, "aşı iyidir" ve "aşı kötüdür" diyen birçok uzman olunca, bu konuda kafaların karışması gayet normal. Şahsen ben de çocuğuna aşı yaptırmanın zorunlu olmadığı; isteğe bağlı olduğu bir ülkede yaşamak istiyorum.