bugün

dijital pazarlama

Dijital Pazarlama Nedir ve Teknikleri Nelerdir?
Teknolojinin yarattığı rüzgar ve ortaya çıkardığı ürünlere bağlı olarak pazarlama sektörü de birçok değişime gebe kaldı. Bu değişimin sonucu ise yöntemlerin değişmesi şeklinde pazarlama sektörüne yansıdı. Dijital pazarlama adıyla ortaya çıkan süreç kısaca bir ürün veya hizmet sunan firmanın dijital platformlar üzerinde yaptığı tüm pazarlama çalışmaları olarak adlandırılabilir.

Trendler, dijital pazarlama yöntemlerinin şuan bile hissedilebilen hegomonyasını daha da arttırarak neredeyse tüm pazarlama sektörüne hakim hale geleceğini göstermektedir. Bu pazarlama türünde birçok aracı ortadan kaldırılarak neredeyse doğrudan denebilecek bir ilişki kurulur şirket ile son kullanıcı arasında. Geri dönüşlerin ve etkileşimin muazzam hızlarda gerçekleşiyor olması iki tarafında elini ciddi derecede güçlendirerek ürün veya hizmet deneyimini maksimize etmektedir. Kullanıcıların yorumlarının da ışık hızıyla yayılabildiği düşünülürse, dijital pazarlama çok daha net anlaşılabilir.

Dijital Pazarlama

Günümüzde dijital pazarlamanın ilgilendiği platformlar temel olarak internet bağlantısı olan her cihaz olarak sınıflandırılabilir. Klasik pazarlama tekniklerinde kullanılan ilkeler, dijital pazarlama yöntemlerinde de geçerliliğini aynen korumaktadır. Bunun temel sebebi, pazarlama tekniklerini oluşturan ilkelerin platformlardan değil, insan psikolojisinden kaynaklanıyor oluşudur.

Dijital pazarlamanın temelini sosyal medya mecralarında veya diğer web siteleri ile uygulamalarda verilen reklamlar oluştursa da bu yönteme biraz vizyon katıldığında viral reklamlar gibi yöntemler de sıkça kullanılmaktadır. Amaç, olabildiğince hissettirmeden kitlelerin bilinçaltına ürünün veya hizmetin reklamını yerleştirmek ya da göz çıkarır derecede gözüne sokarak marka güvenilirliğini arttırmaktır. Sonuç olarak; dijital pazarlama yöntemleri tekerleğin yeniden icadı değil, pazarlama tekniklerinin günün trendlerine uygun hale getirilmesidir.

Dijital Pazarlamada Tasarım

Web sitenize alıcı gözüyle baktığınız zaman, kendi siteniz olduğunu göz önünde bulundurmadan gerçekten tatmin oluyor musunuz? Evet bütün mesele bu. Sitenize alışveriş ya da hizmetleriniz hakkında bilgi almaya giren her kullanıcı web sitenizi beğenmeli ve güvenmelidir. Sadece kullanıcı memnuniyetinden ziyade arama motorları da kolay okuyabilmeli ve tatmin olmalıdır. Aksi taktirde dijital sektörde tutunmanız çok zor olacak. Rakiplerinizden üstün olmanız, kusursuz açılan mobil sayfalar, özellikle son günlerde adını sıkça duyacağımız AMP kullanımı olmadan bu iş gerçekten zor. Kurumunuzun kimliğini yansıtacak bu tasarıma 100 TL verip öğrenciye yaptırmanız size daha pahalıya mal olacağını unutmayın. Aynı şekilde SEO için heading kullanımı, css sprite tekniği ile birleştirilmiş görseller, karmaşık olmayan bir tasarım, responsive sayfa yapısı kullanılmalıdır. Bu öneriler Google başta olmak üzere Yandex, Bing gibi arama motorlarında bir adım öne çıkmanızı sağlar. Arama motorları sıra belirlerken kullanıcıyı en memnun eden en doğru içeriği vermeyi hedefler. Kullanıcıların aradıkları içeriğe doğru ve tam şekilde ulaşabilmesi önemlidir. Yönlendirme sayfalar gibi spam teknikleri sitenizi yukarı çıkartmayacaktır. istikrarlı bir estetik anlayışı, basit kullanılabilir yapılar çok önemlidir.

Dijtal pazarlamada tasarımın önemi

Sonuç olarak dijital pazarlama yapacaksanız tasarım işinizi profesyonel ellere bırakmanız ve amatör davranmamanız gereken en önemli konulardan biridir.

Dijital Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

Dijital pazarlama tekniklerini kullanarak amaçlanan şey, standart pazarlama teknikleri uygulanırken amaçlananla aynı şeydir. Müşterinin bir ürünü aldıktan sonra markayı unutması değil; tam tersine markaya bağlı kalması ve sonraki alışverişlerinde de aynı markayı tercih etmesidir. Dijital pazarlama yöntemlerini kullanırken gözardı edilemeyecek dört başlık mevcuttur.

1. Elde Etme

Bir müşterinin markaya olan bağlılığını sağlamadan önce yapmanız gereken şey onu elde etmektir. Müşteri elde etmek, artan piyasa rekabeti koşullarında oldukça zordur. Klasik yöntemler izlenildiğinde dijital ortamda müşteriyi kazanmak oldukça zor olduğundan dolayı yapılması gereken şey hedef kitlenizin kullandığı web sitelerine ve diğer dijital mecralara reklam vermektedir.

2. Kazanma

Web sitenize giren kişiyi elde etmiş olursunuz ancak onu karlılığınızı arttıracak bir müşteriye çevirmeniz gerekmektedir. Kazanma kısmı her ürüne ve hizmete göre değişebileceğinden dolayı spesifik olarak anlatılabilecek bir nokta yoktur. Bu süreç tamamen satan ve satın alan arasındaki özel bir süreçtir.

3. Ölçümleme ve Optimize Etme

Sitenize gelen, sitenizden alışveriş yapan her müşterinin istatistiklerini tutabilecek etkin bir yapı kurarak sitenize gelip ürün almayan ziyaretçilerinizi nasıl müşteriye çevireceğinizi analiz etmeniz ve buna göre değişiklikler yapmanız gerekmektedir.

4. Elde Tutma ve Kitleyi Büyütme

Müşterilerinizi çeşitli avantajlar sunarak kendinize bağlamalı ve ilerleyen süreçte kitlenizi genişleterek sorunsuz bir satış ağı kurmanız gerekmektedir.

Dijital Pazarlamanın Kullanıldığı Alanlar

Sosyal Medya Siteleri
Arama Motorları
Haber Siteleri
Sözlük Siteleri
Sosyal medya
ve benzerleri olarak sıralanabilir.

Dijital Pazarlama Teknikleri

1. SEO: Organik yani ücret ödenmeden ve yapay teknikler kullanılmadan trafik elde etmek amacıyla uygulanan teknikler bütünüdür. Odağında arama motorları ve kullanıcı deneyimi vardır.

SEO

2. içerik Pazarlama: içeriklerin oluşturulma aşamasındaki mantığın marka bilincini oluşturmak, trafik artışını sağlamak gibi noktalar üzerinden kurulması.

Content Marketing

3. Inbound Pazarlama: Çevrimiçi içeriğinizi kullanan müşterileri kendinize çekme, dönüştürme, bağlama ve hoşnut etme aşamalarını kapsayan, marka bağlılığını da arttıran süreci ifade eden pazarlama türüdür.

InBound

4. Sosyal Medya Üzerinden Pazarlama: Potansiyel ve doğrudan hedeflenmiş müşteri kitlesini hedef alan pazarlama yöntemlerini ifade eder.

Sosyal Medya

5. PPC: Tıklama başına ücret ödenerek yapılan reklamlar sonucu yapılan pazarlama işlemini ifade eden pazarlama yöntemidir. Örnek olarak Google Adwords, Facebook Reklamları vs. verilebilir.

Pay Per Click

6. Mail Marketing: Ürünü veya hizmeti mail listeleri üzerinden pazarlama sürecini ifade eder.

Mail Marketing

7. Online PR Çalışmaları: Marka bilinirliliğini ve saygınlığını korumak amacıyla web siteleri ve sosyal medya üzerinde yapılan çalışmaların tümünü ifade eden terimdir.