bugün

niye yaşıyoruz

insalik medeniyet, para, itibar ve şöhretle tanıştığı zamandan bu yana kendi kendine ve çevresindekilere sorduğu, her birinden farklı cevaplar aldığı, her olumsuzluk karşısında kendisinin de farklı cevaplar verdiği bir durumdur.

aslında dini açıdan cevap tektir. Yaradana iman etmek, dünyanın nimetlerinden faydalanmak, çalışmak, verilen kıymetli bedene, ruha ve akla uygun işler yapmak.

diğer açıdan ise; dünyanın "bozulma" adı altında geçirdiği süre içerisinde insanların üstte bahsedilen maddelerden ziyade daha farklı arayışları oluşmaya başladı.

şöhret (gene revaçta), para, itibar, mevki, lüks (ev,araba,yat).

gerekli şeyler mi? evet! yaratılan bu para dünyası için gerekli, insanların aslında robot gibi yaşamalarını hedefleyen, kişi ve kişiler tarafından iplerimizin ellerinde olduğunu gösteren en güzel örnektir.

yeni bir moda mı başladı? hemen uyalım, aman geç kalmayalım. en pahalı saat hangisi? en pahalı restaurant? ya da en kaliteli kıyafet?

hepsini en az bi kere deneyelim. adı lazım değil, ünlü bir et lokantasına gidip, alışalagelmişten farklı bir et sunumu yapılsın, bi de dirseğinden tuz atsın, afiyetle ye. hesap 3000 Tl. e afiyet olsun. paranı harcayacak yer arıyorsan heryer uygun.

gene paranı harca ama sadece kendine değil, çevrendekilere de faydalı ol. 3000 tl gene masraf et ama para birçok kişinin cebine, yemek birçok kişinin midesine girsin. bu da bir tercih.

sosyal medya da fotoğrafları yayınla, beğenileri kap, karizmana karizma ekle. mükemmel.

aynı insan modeli, sigortasız işçi çalıştırmaktan utanmaz, primini alamayan, maaşını zamanında alamayan çalışanlarına karşı mahçup bile olmaz. paranın insanın daha iyi insan yapmadığına inanıp, insanı insanlığından çıkarma ihtimalinin olduğunu da göz önüne almak gerekir.

özenmek iyi, güzel ve başarı sağlar lâkin neye özenildiğine kanaat getirmek gerekir. akıl (us) bunun için insana bahşedilmiştir ve aklı olan herkesin suçu kendisine aittir.

niye yaşıyoruz sorusunun şuanki duruma göre verilebilecek alternatif cevabı;
daha da iyi şartlarda yaşamak için çalışıyoruz, kimi insan fakir, kimi zengin, hepimizde aynı atmosferde yaşıyoruz. bize bahşedilen zenginlikleri tatmak için yaşıyoruz. zengin kocalar, güzel kadınlar, lüks hayatlar, özenilen avrupalılar, değiştirilen yüzler-organlar, kişisel gelişim kursları, mevkiler, en iyi okullar, en iyi notlar. aslında çevremizdekilerden daha rahat, daha iyi, daha lüks bir hayat için yaşamak istiyoruz. rakip seçildiklerini bile bilmeyen insanlarla rekabet yarışında geri kalmamak için, kibirimizin altında ezilmemek için.

bunun tam tersini de yapın diyemez kimse, berduş olun, kirli gezin, kendinize özen göstermeyin denmez, denemez. birazcık hayata bakın, geçmişinize bakın, anadoluda insanların ne şartlarda yaşadıklarına bakın. yaşamaksa bir tas hoşaf ve bir somun ekmekle de yaşayanlar oldu hemde yıllarca.

bir de güzel bir karikatürle sonlandıralım *


görsel