bugün

reyhanlı civarında uçan garip uçaklar

görsel

Hayırlı geceler efendim. Malum işsizlik uykusuzlukla birleşince bünye abuk sabuk şeylere sarıyor. Bendenizde bakayım flightradar a ülkem sınırlarında kimler jettison yapıyor kimler radio failure çekiyor diyerek girdim. Hava trafiğinin diğer günlerden çok farklı olmaması ( katar havayollarının devasa a380leri, kargo uçakları, thy’nin ve bilumum firmanın uzun uçuşları) canımı biraz sıksa da haritanın alt taraflarında görünen bu iki arkadaş dikkatimi çekti. Genelde 300-350km arası hızla uçan, irtifa olarakta 4000-5000m arası irtifalarda uçan, standart uçaklardan farklı dönüşler alçalışlar, yükselişler yapan bu iki kafadar flightradar gibi biz sıradan insanların hava trafiğine her an bakabileceği bir programda görünmelerinin yanı sıra ne bir transporder koduna ne de kalkış iniş meydan bilgilerine sahipti.

Halihazırda paylaşacak kimsem olmayınca ben de kendimi sözlüğe atmış bulundum.

Şimdi sorular;

1) be amına koduğumun gerizekalıları, bunlar havadan gözetlemede kullanılan siha-iha gibi nerede olduğu, ne yaptığı izlediğiniz-takip ettiğiniz kişiler tarafından bilinmemesi istediğiniz aletlerden ise neden flightradarda.
2) değiller ise; mesela eğer helikopter iseler orada bu saatte ne tür bir olay var veya neden uçuyorlar. (ve yine neden public bir programda görüyoruz)
3) her ikiside değilse lan bunlar gerçekten ne ?