bugün

depresyonda olan insana tavsiyeler

başlıkta neredeyse herkes depresyonla depresif ruh halini birbirine karıştırıyor. depresif ruh hali depresyonun bir semptomudur evet ancak bunun aşırı olduğu durumlarda hastalık adını alır.

depresyon stres, travma ve benzeri nedenlerle beyindeki seratonin ve dopamin deposunun dolmaması ya da hormonun yapısının bozulması sebebiyle işlevini yerine getirememesiyle ortaya çıkar. dopamin motivasyon sağlar, o yüzden olmayınca yataktan çıkmaya halin olmaz. en sevdiğin şeyleri yapamaz hale gelirsin. seratonin yaşadığın andan memnun olmanı sağlar. eksikliğinde hayattan zevk alamazsın. ne kadar uğraşırsan uğraş, hayatını istediğin kadar değiştir. tedavisini görmen gerek. antidepresanı acıları unutmak için almıyor bu insanlar, beyinleri bir süre dinlenip hormon dengesini sağlayana kadar günlük fonksiyonlarını yerine getirebilmek için alıyorlar.

bilmeden konuşup da insanlara yanlış bilgi yayıp durmayın. insanları kendinden nefret ettiriyorsunuz böyle yaparak sadece. hep suçu kendilerinde aramaya başlayıp neden başkaları gibi düzgün bir hayat süremiyorum diyorlar.

ha, yanınızda insanlar olsun tavsiyesi şöyle doğru; depresyondaki insan çevresini kendinden bilinçli ya da bilinçsiz uzaklaştırmaya çalışır. o da bu başlıkta toplananlar gibi cahil toplum yüzünden. millete yük oluyormuşsun, herkesten farklıymışsın, yanlış ve düzelmek istemeyen biri muamelesi görmekten o hale gelirler. yaşadığınız şeyleri anlayan ve size olayları beyninizin çarpıttığı anlamsız halden uzak şekilde gösterebilecek, konuşurken yük oluyor gibi hissetmeyeceğiniz, anlayışlı bir arkadaş çevresi gerekiyor. çok imkansız değil ayrıca. kendi hayatlarını komple geri bırakıp sizle ilgilenmelerini istemediğiniz sürece, onları da eşit bir saygıyla dinlediğiniz sürece, gerçek bir arkadaş bunları kendiliğinden yapar zaten. yapmıyorsa zaman kaybıdır sizin için de.

bol su tüketmenin de enerjiyi artıran bir etkisi vardır. susuzluk da mutluluk hormonlarının etkisini/üretimini azalttığından susuz kalmanın depresyonla bağı vardır. bokunu çıkarmayın tabi ama günde 3-4 bardak en az su için.

depresyonda, eğer intihar düşünceleriyle de boğuşan biriyseniz büyük olasılıkla sağlığınıza dikkat etmiyorsunuz demektir. kendim de uzun yıllardır major depresyonla mücadele ediyorum, oradan biliyorum; kendinizi ya çok aç bırakırsınız ya çok yersiniz. sırf sizi yavaş yavaş öldürdüğünü hissetmek için sigara içersiniz, alkolün bokunu çıkarasınız gelir. çevreniz zorlamadan hastalıklarınız için doktora gitmezsiniz. hem önemli değildir sizin için, hem motivasyonunuz yoktur. ufak şeylerle başlayın. düzgün besin almak ve vücut sağlığınızı korumak da iyileşmenizi hızlandırır. demesi kolay, kendim yapmıyorum evet. ama deniyorum. ufak tefek adımlar atarak. bakkala filan gidiyorum, derslerime devam etmeye çalışıyorum, motivasyonum sıfırken kendi kendime yalan söyleyerek bir şeyler başarmaya zorluyorum kendimi. bazen, yeterince inandırırsanız kendinizi, motivasyon geri gelmiş de normal bir hayat yaşıyormuşsunuz gibi hissedersiniz. bazen geri teper, oturup ağlarsınız. önünde sonunda içiniz açılır biraz.

evet, depresyondaki herkesin çabucak iyi olmasını, depresyonda olan kişilerden de kendi kendine triplere giriyor muamelesi yapanlara da biraz anlayışlı olmalarını diliyorum. azıcık eğitin kendinizi düzgün kaynaklarla. demesi kolay durumları fark etmeye çalışın. hemen yargılamayın. tembel, sen küçükken yeterince dayak yememişsin, kendine acındırmaya çalışıyor gibi salak yaftalarla gelmeyin. zihinsel hastalıkların uyduruk hastalıklar değil, zihni yani beyni ilgilendiren hastalıklar olduğunu öğrenin.