bugün

depresyonda olan insana tavsiyeler

bu başlıkta tek bir entry olması lazımdı, o da: profesyonel destek alın.

çok üzüldünüz diye kendinizi depresyonda sanmayın.

-bilgi içerikli entry uyarısı-

depresyon ile üzüntü/keder çoğu zaman karıştırılır. bunun sebebi kanımca, insanların çok üzgünüm demek yerine çok depresifim demesinden kaynaklı. *
ancak depresyonu, üzüntü ile tanımladığımız zaman; hastalığın ortaya çıkardığı diğer semptomları yok sayıyoruz. hemen böyle 1-2 tavsiye ile insanların iyileşmesini bekliyoruz. iyileşemediklerinde kınıyoruz, hor görüyoruz, zayıf insan muamelesi yapıyoruz.

ancak üzüntü, depresyonun oldukça ufak bir kısmını kapsıyor. hatta gerçekten depresyonda olan insanların büyük bir çoğunluğu; hiç üzüntü yaşamıyor. onun yerine anhedoni yaşıyorlar.

aynı şekilde bu üzüntüyü yaşamayan güruh, mutluluk duygusunu da yaşayamaz hale geliyor. tam anlamıyla hissizleşiyorlar yani. her olaydan sonra; "buna mutlu olmalıydım", "buna üzülmeliydim" diye düşündüğünüzü bir düşünsenize?

gerçekten depresyonda olan insanlar için, yataktan çıkmak çok zordur. kalkıp, markete gitmek ise; egzersiz yapmak gibidir.

depresyonda olan insan, hayatta başardıkları/başarabilecekleri ile motive olamaz. devamlı bir tükenmişlik ve ne yaparlarsa yapsınlar, keyif alamama durumunun içindedirler.

depresyonun tedavi edilmediği durumlarda, vücutta ve kişilikte hoş bulunmayan değişikliklere sebep olabilir.