bugün

üniversitenin ilk günü icin öneriler

1- okulun ilk günü stresine girmeyin. kasacak bir şey yok milyonlarca gerizekalı mezun olduk * ne kadar zor bir şey olabilir?

2- ilk günden etkileyici bir giriş yapıcam diye maymuna dönmeyin. saçma sapan aşırı kıyafetler falan gerek yok.. günlük ne giyiyorsanız aynı şekilde gidin işte.

3- tanışma faslınız olursa gereksiz bilgilere girmeyin havanızı yükseltmek için, itici oluyor.

4- gaza gelip ilk günden inek öğrenci tribiyle hocam hangi kitap hocam şöyle mi hocam böyle mi sorularını sormayın. zaten kitabı almayacaksınız. not da tutmayacaksınız. sınav gecesi çalışacaksınız.

5- mümkünse ilk birkaç gün pasif kalın, sessizce ortamı süzün. hocalar, öğrenciler ne ayak falan bi gözlem yapın.

6- whatsapp grubu kurun birkaç gün sonra, kaynaşmanıza yardımcı olur.

7- 1 ay sonra erkekler halı saha maçı yapın, işin amlı götlü enseye şaplaklı göte parmaklı seviyesine orada geçersiniz.

8- "yeaa bura üniversite yeaaa" gibi ergen tripleriyle gereksiz ekşınlara girmeyin. kasıtlı olarak derse geç gelen var aq. saçma salak hareketler yapmayın adam gibi okulunuzu okuyun.

9- klasik üniversiteli kalıplarından uzak durun. deniz gezmiş montudur, ülkücü bıyığıdır falan.. saçma salak şeyler.

10- olmadığınız biri gibi davranmayın, kendiniz olun. aslınızı unutup ne zengin tribine girin, ne solcu tribine girin. gereksiz siyasi saçmalıklardan uzak durun.

11- zihninizi boşaltıp okula öyle başlayın. bildiklerinizi unutun çünkü çoğu yanlış. ünievrsitenin öğrettiği en büyük şey cehaletinizdir. okudukça cahilliğinizi keşfedersiniz. her yeni kitapta öğrendiğiniz yeni şeyler sizin aslında ne kadar sonsuz bir okyanusa açıldığınızı gösterir. unutmayın liseye kadar havuzda yüzdünüz, yüzme biliyorum sandınız. üniversite okyanus gibidir, açıldıkça beyniniz de açılır ufkunuz da. yüzdükçe aslında ne kadar kısıtlı bir bilgi ve algıya sahip olduğunuzu keşfedersiniz.

12- hiçbir fikre, kişiye önyargı ile yaklaşıp kapalı olmayın. her görüşten, fikirden, ideolojiden nasiplenmeye çalışın. "ben şucuyum" diyerek diğer fikirlere kapalı olmayın. üniversitenin olayı bilim öğrenmek olduğu kadar farklı insanlar tanımak ve bu farklılıklardan karşılıklı olarak yararlanmaktır aynı zamanda. saçma salak siyasi polemikler yerine medenice beyin fırtınası yaptığınız bir ortam yaratın.

13- hocalarla aranızı ( yalakalık olarak değil ) iyi tutun. onlardan öğrenecek çok şeyiniz olur. tecrübelerinden yararlanın, beraber vakit geçirin, tartışın, nasiplenin.

tabi biraz ilk gün tavsiyesinden ziyade genel bir tavsiyeler bütünü oldu. biraz da ben sosyal bilimler seven bir arkadaşınız olarak ideolojik kısımlara falan da değinmiş oldum. mühendis arkadaşların vs. tavsiyeleri de olabilir.

onun dışında her türlü sorunuzu cevaplamak ve her konuda sizi desteklemekten mutlu olurum canlarım benim.

he bir de son tavsiyem şu olsun: tutmazsınız ama * düzenli not tutarsanız okul başında bir arşiv tarzı belirleyin, bir defter seçin ve seri ansiklopedi gibi bütün notlarınızı düzenli olarak her ders için ayrı, kitap gibi tutun. elinize geçen her şeye not tutmayın, sonra çöp oluyor. ben mesela zamanında güzel bir şekilde başlayıp düzenlice tutmadığım için çok pişmanım. şimdi ne güzel yıllar sonra paha biçilemez bir arşivim olurdu kitap serisi gibi. sonra o notları çok ararsınız. birkaç saatlik derste mesela hocanız hap bilgiler gibi size birkaç kitabı özetler. düzenli tutarsanız ileride çok yararı olur. ama rastgele bir kağıda tutarsanız çöp olur gider, ileride o bilgiler lazım olduğunda ise çok daha fazla emek harcamanız gerekir ulaşmak için.

şimdilik bu kadar *

başka sorularınız olursa özelden şey yaparsınız , kasmayın, kendiniz olun, bol şans, bol eğlence, bol bilgi *