bugün

game of thrones

7. sezon 7. bölümü sabahın köründe işe gecikmek pahasına izlediğim ama hakkında spoiler vermeyeceğim dizidir. Bu sezonla ilgili senaryonun ortaya saçıldığı söylentisiyle 8-9 ay önce okuduğum metni unutmaya çalıştım ama bölüm sonunda olan, unutmanın mümkün olmayacağı iki olayı olduğu gibi okuduğum için (ki tek cümle yetiyor malum) belki birazdan söyleyeceğin şekilde algılamış olabilirim. Genel olarak öngörülenlerin gerçekleşmesi ve safların netleşmesi yanında, bir sonraki sezon her karakterin önünde nasıl bir hikayenin olacağına ilişkin de önünü açmış bir bölüm. gerçekleşen olaylar içerisinde sürprizler var, ama bizi bilinmedik bir geleceğe götüren şekilde olmadığını düşünüyorum.

bugüne kadar dizi, en iyi ve parlak gördüklerimizin ölümleriyle sonuçlandı malum. bugün ön plana çıkanlar da aslında kalanlar içerisinde ortalamadan biraz daha ön plana çıkan, yaşadıklarıyla olgunlaşan ya da öğrenen karakterler. alternatifi yok gözükenler ya yer yer aptallıklarla bezenmiş acılı bir yoldan geldiler ya da ölümle tanıştılar. Bu anlamda geldiği noktanın daha umut vaad ettiğini düşünüyorum ve ön plandaki karakterlerin gelişimsel olarak sosyal bilimlerle ilgili çalışmalarda kullanılabilecek kadar kıymetli olduğunu düşünüyorum.

Ya da... Belki bize hep aynı hikayeyi anlatıyorlar ama hayat adil değil. ama diğer taraftan, her bir karakterin yaşadıkları kendinde eksik olan yanları görmesini sağlıyordur. bunları göremeyip devam edenler de var ve onların da nerelere savruldukları belli.

dedim ya spoiler vermeyeceğim, inanın 1. sezonu izleyenlere bile ipucu olmasın diye kimsenin adını zikretmek istemedim. gördüğüm şu, geri dönüp eski bölümleri izlediğimde bugüne dair unuttuklarımı, izlediğim dönemde farklı yorumladıklarım olmuş. ama sonuçta çok iyi bir seri ile karşı karşıyayız ve neyse ki son sezona girerken bizi yarım kalmış bir olayla bırakmadılar.

tek tavsiyem, herhangi bir spoiler malzemesine, saçma gözükse de bulaşmayın. iki sebebi var; birincisi hakikaten sızmış bilgi olabiliyor. Ben sadece 7-7 değil 6. sezonun epey bir bölümünü ve finalini internette okuyup izledim. hiç keyifli gelmiyor. ikincisi de dizi senaryosu kitaplardan bağımsız hale geldi ve gördüğüm kadarıyla izleyici görüşleri ve isteklerine göre şekillenmeler var. bu yüzden okuduğunuz bir bilgi, spekülasyon bile olsa daha sonra genel kabul gördüğünde uygulanması da muhtemel. aman diyeyim. tüm karakter ve olanlara hakim olup akıl yürütmek daha mantıklı.