bugün

çalışma hayatının geleceği girişimi

Future of Work.

birleşmiş milletler uluslararası çalışma örgütü (ilo) kurduğu komisyon.

ILO,herkes için insan onuruna yakışır ve sürdürülebilir iş imkanlarının sağlanması ve günümüzün hızla değişen çalışma hayatında sosyal adaletin tesisine yönelik sorunları çözüme ulaştırmak amacıyla çalışmalar yapacak, çalışma hayatındaki hızlı değişime uyum çalışmalarını yürütmek için kurduğu bu komisyonun tanıtımını 21 ağustosta yaptı.
....alıntı......

ILO’dan belirtildiğine göre, küresel komisyon, 21. yüzyılda sosyal adaletin sağlanması için atılması gerekli adımların belirlenmesinde yararlanılacak analitik yaklaşımın temelini sağlayacak çalışmalar gerçekleştirecek. Bu bağlamda, ağırlıklı olarak iş ve toplum ilişkileri, herkes için insan onuruna yakışır iş imkanlarının yaratılmasında karşılaşılan sorunlar ve iş hayatının yönetimi konularında araştırmalar yapacak.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder komisyonun çalışma konularının siyasi yaşamda gittikçe daha fazla yer almaya başladığını ve dünyanın dört bir yanındaki ailelerin umut ve bazen de endişelerinin kaynağı haline geldiğini sözlerine ekledi.

Ryder, “Kendi değerlerimiz ve tercihlerimiz ve kendimizin tasarladığı ve uyguladığı politikalara göre geleceği kurmalıyız” dedi.
Komisyon eşbaşkanları Mauritius Devlet Başkanı Ameenah Gurib-Fakim ve isveç Başbakanı Stefan Löfven, komisyon üyelerinin coğrafi bölgeleri, farklı disiplinleri yansıttığını, cinsiyet eşitliğinin sağlandığını ve hem işçi hem de işveren temsilcilerinin bulunduğunu söyledi.

Komisyon kurulana kadar geçen 18 aylık sürede 110 ülkede ulusal toplantılar düzenlendi. 2019 yılında ILO yüzüncü yıl konferansına sunulacak bağımsız raporun hazırlanmasında söz konusu toplantıların çıktılarından da yararlanılacak.

Future of Work girişimi nedir?

Çalışma hayatı son yıllarda büyük bir değişim süreci içine girdi. Çalışma hayatına etki eden birçok faktördeki değişiklikler, yeni teknolojilerin ve iklim değişikliğinin üretim ve istihdam yapısına farklı etkileri oluyor. Bu değişiklikleri ve zorlukları anlamak ve bunlara cevap verebilmek için 2013 yılında ILO Genel Direktörü Guy Ryder, ILO’nun 100. kuruluş yılına denk gelen 2019 yılı vizyonu çerçevesinde “Future of Work” (Çalışma Hayatının Geleceği) girişimini başlattı.

ILO, çalışma hayatında süregelen değişiklikleri anlayıp bunlara etkin olarak cevap vererek sosyal adaleti geliştirme görevini ifa etmeyi amaçlıyor. Future of Work girişimiyle küresel boyutta hükümet, işçi, işveren ayağını içeren üçlü istişareler yapılıyor, aynı zamanda akademik dünya ve diğer ilgili taraflar da sürece dahil ediliyor.