bugün

lev nikolayeviç tolstoy

--- spoiler ---

yanılmıştım, öyle çok da değil, mantıksız düşündüğümden değil, daha ziyade kötü bir yaşam sürdüğümden. anladım ki benden gerçeği gizleyen, düşüncenin yanılması değildi, daha ziyade, epikürcülüğün kendine özgü şartlarında geçirilmiş, her türlü sefahate doyum sağlayan hayatımın kendisiydi. anladım ki, o "hayatımın anlamı nedir?" şeklindeki sorum ve "bir dert" şeklindeki yanıt, bütünüyle doğruydu. ancak yanlış olan şuydu: sadece bana yönelen yanıtı, ben genel olarak yaşama aktarıyordum. kendi kendime sormuştum: "bir dert ve bir anlamsızlık." şüphesiz benim hayatım, yani şımarıklık, zevk ve eğlence dolu bir hayat anlamsız ve kötüydü. bu yüzden, "hayat kötü ve anlamsızdır" yanıtı genel olarak insan hayatına değil, benim hayatıma aitti.

--- spoiler ---


itiraflarım kitabından alıntıdır yukarıdaki bölüm. hayatın anlamı nedir, ne için ve ne sayesinde yaşıyoruz; zevkler, ahlaksızlıklar ve inanç sistemi üzerine yazılan, kanaatimce en güzel kitapların başında gelir. elinin altında her türlü sapkınlığı yapabilecek kadar ekonomik güç ve sosyal çevreye sahip bir insanın boşluğa düşmesi ve kendini aramaya başlaması üzerine muhteşem bir eser bırakmış rahmetli.

rus edebiyat eserleri genel olarak dil ve anlatım özellikleri açısından ağır olsalar da itiraflarım, tolstoy'un eserleri içerisinde en yalın dile ama bir o kadar da muhteşem tasvirlere sahip olan kitabıdır herhalde.

sayfa sayısı düşük, okunabilirliği ve sürükleyiciliği yüksek, insanın kendinden bir parça bulabileceği en güzel varoluş yapıtlarından. göz ardı edilmemesi gereken, kitap arşivlerinde mutlaka yer alması gereken cinsten. insanlık olarak temelde aynı yollardan geçtiğimiz, aynı soruları farklı bir şekilde sorduğumuz fakat cevaplarını aynı samimiyetle veremediğimiz çok açık. tolstoy'un yazılarının en can alıcı taraflarından bir tanesi de budur bence.