bugün

internetten hastalık araştırmak

Yapıldığı takdirde en kötü ihtimallere en olası şekilde ulaşılması mümkün olan eylem.
Doktorlara eğitim hayatları boyunca en kötü ihtimalleri dışlamaları söylenir. Örneğin dışkılama sırasında kanama görülmesi aksi ispatlanana kadar kolon kanseridir gibi kurallar mevcuttur. Daha sık duyulan kurallar da mevcuttur ama şu an aklıma gelmemesi normal çünkü sene içerisinde kalıcı hale getirilemeyen bilgiler sonraki senelerde kafaya vurula vurula bir şekilde kalıcı hale getirilir.
Konudan sapmadan neden en kötü ihtimale ulaştığımızı kendi düşünceme göre söyleyeyim.
Türk insanı ne kadar bir kısmı evhamlı olsa da hastaneye gitmeye test yaptırmaya kötü bir hastalığı kabullenmeye korkarlar. Yaşlılardan duyarız: Hayatımda hastalık görmedim. Halsizleşme, ateş, öksürük gibi durumları olağan karşılayan kişilerden... işte bu insanları yeni nesilde hastaneye getirip en kötü ihtimali ekarte etmeye çalışan kişiler tarafından bir yönlendirme çalışması olduğunu düşünüyorum.
Bir ihtimal de ufak hastalıkları görece önemsemeyen tıbbi kaynak hazırlayıcıları ki aynı zamanda tık alma miktarı bunlardan bahsederlerse düşeceği için daha çok kötü hastalıklardan bahsetmeye çalışmakta. Mesela dışkıda kan görülmesi ölümcül hastalığın habercisi olabilir gibi başlıklara sıkça rastlarız ama anüste kabızlığa bağlı kanama görülmesi gibi başlıklara aynı sıklıkta rastlamayız. Çünkü fazla tık almaz. Kimse kanaması varken kabızlıktan kaynaklı kanamayı önemsemezken kolon kanseri riskini görünce vay babayın kemiğine diyerek açar. Sayfayı hazırlayan hem fazla tık alır hem de varsa hastayı daha kötü bir hastalıktan erken evrede tedavi etmeyi sağlar.