bugün

sanatın çok önemliymiş gibi gösterilmesi

insanogluna ahmaktir demeden once sen bi kendine bak dost, kavramlari corba edip ahmaklik etmis olabilir miyim diye bi kendine sor. Bu kadar yazi yazmissin ama icerigin sanatla hicbir alakasi yok.

Oncelikle insanlik, merhamet, zulum, adalet denen seylerin dini, dili, irki yoktur. Fransiz siyaseti afrikanin amina koydu diye avrupa sanatina sallayamazsin. Sanatla siyaset etkilesim icinde olabilir, olmustur tarihte ama bambaska kavramlardir.

Sanat bok degildir. Sanat, insana, emege ve zamana deger katan bir ugrastir. Topraga 4 tane kazik cakip ustune de branda gererek kendine bir barinak yapmis olursun. Bi sike de benzemez. Biraz muhendislikle beraber sanatciligini da kullanirsin ve o barinak tamamen dogal malzemeden bile olsa cok daha guzel, islevsel bir seye donusur. Sen de kazik dikip mal mal oturmak yerine hem zamanini, hem emegini, hem de kendini kiymetlendirip ortaya daha guzel, daha faydali bir sey cikartmis olursun. Baskasi gelir bunun cok daha guzelini insa eder. Sonra bakarsin ki her yer birbirinden guzel, birbiriyle yarisan yapilarla dolar.

Biz turklerin ne yazik ki eksik yonu bu. Savas ve stratejide inanilmaz sistemler gelistirmis olmamiza ragmen sanatci yonumuzu yapilasmada, savas disindaki aletlesmelerde ve diger estetik alanlarda hic gelistirmeye gerek gormemisiz herhalde. Bu yuzden de batililar barbar milletlerden biri oldugumuzu iddia ederler halbuki tum esnaf ve zanaatkarlara turkler hurmet etmis, koruyup kollamis adaletle yonetmistir ama kendi icimizden bunlari turetememisiz.

En basitinden koylerimiz buna ornektir, cografi olarak cennet mekanlardir ama haneler, bahceler derme catmadir. Son donem Bulgaristan gocmenlerinin semtlerini gezerseniz evlerinin, bahcelerinin ne kadar duzenli, ozenli, bakimli ve guzel olduklarini gorursunuz en azindan.

Avrupaya giden her turkun imrenerek fotograf cektirdigi o tarihe meydan okuyan sokaklari, evleri, bahceleri o kadar guzel yapan, akil, sanat ve muhendisliktir. Sadece muhendis olursaniz, bizim yaptigimiz gibi is goren ama bir boka da benzemeyen seyler yaparsiniz.

Yerli tasarim urunlere bakin, binalara bakin dunyadakilerle kiyaslayin sanatin ne oldugunu anlarsiniz.

Ayrica sanatci yonumuzun kor olmasi, suanda bizi zor durumlara sokuyor kimligimizi koruma anlaminda, isin sosyolojik de bir boyutu var. Vikingler de savasci ve fetihciydi ama inanilmaz bir sanat anlayislari vardi ve o anlayis bugun de onlari ekol haline getirdi. Biz bir araba uretsek bile bir boka ya da turke benzeyecegini dusunuyor musunuz. Boyle de bitireyim haydi eyvallah.