islam arap emperyalizmidir

islam dinine arap kültürü diyen yazarları göz önüne sermiş başlıktır.

bu eleştiriye açıklık getirebilmek için islam öncesi ve islam sonrası arapların inanç esaslarını ve kültürlerini incelememiz gerekiyor.

öncelikle inanç esaslarına bakmakta fayda var:

-dönemin arap müşrikleri bu evreni yaratan bir allah olmasını kabul etmelerine rağmen bir takım cansız varlıkları ona ortak koşuyorlardı. oysa islam inancı bu düşünceye çok sert bir şekilde tepki göstermiştir.

-aynı şekilde dönemin arap müşriklerinde ölümden sonra hayat inancına rastlanmamasına karşın islam inancında ahiret inancı vardır.

-islam öncesi araplarda, güneş ve ay gibi evrendeki bilinçsiz maddelere kutsallık atfedilirken; Kur'an onların da Allah'ın yarattığı varlıklar olması dolayısıyla onların hiçbir özelliğinin bulunmamasına dikkat çekiyor.

şimdi de kültürel esaslarda gözüken bazı farklılıklara bakmakta fayda var:

-hepimizin bildiği ama ateistleri rahatsız ettiği üzere islam öncesi arap toplumunda insanlar fakirlik korkusuyla kız evlatlarını gömerlerdi. ancak kur'an bu geleneğe karşı çıkmıştır.

-araplar evlatlıklarını kendilerine nispet etmelerine karşın kur'an bunların, onların bir uydurması olduğunu, onları kendi evladımızmış gibi kandırmamamız gerektiğini; buna karşın onlara evladımız gibi bakmamızda bir sakınca olmadığını bizlere bildirir.

-islam öncesi arap kültüründe kabile anlayışı varken; islam ümmet anlayışını getirerek aynı düşünceleri benimsemediğin bir amcan (ebu leheb) yerine, aynı duyguları paylaştığın afrikalı bir köleyi (zeyd) senin kardeşin olarak ilan eder. yani ırkçılığa karşı çıkar.

-dönemin arapları köleciliği bir sorun olarak görmezken kur'an köleliği aşılması gereken sarp bir yokuş olarak tanımlar.

-dönemin araplarında zıhar gibi saçma bir gelenek varken kur'an bunu kaldırmıştır.

şimdilik aklıma gelen bunlar istenilirse bunun gibi birçok örnek bulunabilir