bugün

cezmi ersöz

kendisi ile hasbıhal etmişliğimiz vardır. bir ablamızın davetini kıramayıp gitmiştik yanına. bizi davet eden ablamız dul ve 35 li yaşlarında idi. cezmi ersöz ondan başlayarak ortamdaki tüm kadın nufusuna asılmış ve bunu yaparkende ahlaksız bir biçimde yazar egosunu kullanmıştı. yanımızdaki bayan arkadaşların yüksek telkinleri sayesinde kendimizi frenlemiştik herhangi bir nefret salgını yaratmamak için. hayatı karanlıkta kalmış insanların trajedisine ortak olma yalanının teatralliğinde olan birinin yazdıkları benim için sadece paçavradır. edebiyat dünyasındaki sevimsizliğini kime sorsanız anlatır. kendini olgun/kadın ruhundan anlayan ve cazibe merkezi sanan halinin bir çok edebi ortamda alay konusu edildiği ve edebi kişiliğinin önüne geçtiğini söylememe gerek bile yok.

cezmi ersöz lise yıllarında marjinal hayata öykünen kızların/erkeklerin ilgisini diri tutabilir ancak. yazdıklarının bir çoğu batı dünyasında 19.yy da tecrübe edilmiş gerçeklik algısına dayanır. yani intihal fikirleri kendi cümlelerine alet eder. yazdıklarını okuyup okuyup hislenenlerin olmasına şaşıyorum. zamanında ev arkadaşım kendisinin kitaplarını getirip önümüze koyardı okuyup kritik edelim diye. bir kitabı vardı içime gir ama sigarını söndürme: hayatımda okuduğum sömürü dürtüsü yüksek en iyi kitaptı. ve aramızda bir mutabakat oluşmuştu bu kitap hakkında; ismi ticari olarak şahane düşünülmüş içindeki öyküler ise amaca uygun olarak ısmarlama yazılmış.

bu kitabı okurken gözümü kapattım ve amerikanya sinematografisini düşündüm. bir çok sekans gözümün önündeydi zaten. o çaycı hikayesi bile içten olmaya/bizden olmaya çalışırken kapitalizme karşı haybeden bir karşı koyuş olmaya çalışırken bile batılı olmuştu. yazık.

(bkz: #3362319) bu entryi kötülemiş kimi arkadaşlar. anlaşılan bazı bünyeler ezberlerinin bozulmasına karşı hazırlıksızlar. cezmi ersöz'ün edebi kişiliği olduğunu iddia edenlerin hayatlarında gerçekten kitap okumamış bir kitle olduğu gibi bir tespitte bulunmak zorundayım. cezmi ersöz'ün kötülendiği yerde ahmet hamdi tanpınar övülüyor ve kendini okur sananlar bunu kötülüyor. tanpınar rahat olsun efendim. bu topraklarda hala edebiyattan/kitaptan anlayan bir nesil var cezmi ersöz okuyanların karşısında. *
güncel Önemli Başlıklar