bugün

7 haziran 2017 tbmm katara asker gönderme kararı

Oncelikle turk askeri dogrudan savasa gitmiyor. Gider de, kore'ye gittigi gibi. Fakat burda durum farkli. Turk askerinin orda olmasi, katara yapilacak mudahale girisimlerinde caydirici unsur olabilir. Abd ve rusya'nin pyd'ye siper olmasi gibi.

Turkiye'nin taraf olmadan bu krizin onune gecmesi gerekiyor. Katar'in yaninda gibi dursak da patlayan bir krizde taraf olmak gibi bir durumumuz yok.

Araplarin bu kadar organize sekilde tavir almalarindan anlasilacagi uzere bir oldu bittiyle katar'da yonetimi degistirmeyi kafaya koymuslar. Araplarin siyaset gibi bir dertleri yok, bu konuda hala cadir devleti konumundalar. Tek dertleri kralliklari ve para. Katar'in durumu farkli, misir gibi siyasette soz sahibi olma girisimi var katarin. Bunu da bati ve turkiye'yle paralellikte yurutuyorlardi. Fakat misirdaki darbe ve isid'in ortaya cikisindan sonra kuresel bazda ortadogu siyasetinde buyuk bir kirilma oldu. ilkel de olsa cogunlukcu bir demokrasiyle ortadoguda bir istikrar ortami yaratma girisimi sekteye ugradi, politika yarim kaldi. Baski ve siddet tekrar bolgeye hakim oldu. Katar bu politikada aktif rol almisti, turkiye gibi o da ortada kaldi. Bizim alternatiflerimiz, siddet ortamina karsi askeri gucumuz var. Katar oyle degil.

Katar harcansa da turkiye yoluna devam eder fakat mevcut siddet ortami turkiye'ye zarar veriyor. Sadece turkiye degil, gordugumuz gibi avrupanin iclerine kadar zaririn etkisi ulasmis durumda. Trumpli amerika bu konuda cok sert bir siyaset izliyor. Sert cisimlerin de kirilma dayanimi dusuktur. Buradan cok daha derin bir siddet ortami dogabilir. Kuresel bir savasa kadar yolu var bu kirilmanin. Ucuncu dunya savasi muhabbetlerine pek itibar etmiyorum ama buradaki kirilma batililari da iceriden ikiye bolecek bir kutuplasmayi dogurabilir.

Derin bir hesaplasma boyutuna varan bu krizi turkiye ve muttefiklerinin bir sekilde "opusun barisin aaa olur mu oyle sey" seklinde by pass etmesi gerekir. Tabiki de onden bilal gitsin, o konuda ben de hemfikirim.