bugün

enerji

yıllarca genç nesile, enerji yoktan var edilemez vardan yok edilemez klişesiyle tanıttırılmış; bazen anlatılırken kainatın kuralları denerek öğretilmiş ancak esasında çok masum ve hesabı bilenler için kullanışlı bir çözüm yolu/yordamıdır.
hoşa gidilesi iki özelliği vardır. birincisi korunum kabulü. ikincisi bazı faktörlerden bağımsız olup isteden ana götürebilmesi. ( kitap önerisi fizik yasaları üzerine, richard feynman )
--spoiler--
(şöyle bir örnek veriyor, alıntı değil ikinci ağızdan anlatıyorum) bir odaya 10 tane oyuncak getirdiğinizi düşünelim. ve odadan bir süreliğine ayrılıyorsunuz. çocuğunuz oyuncakları saklamış. odaya girdiğinizde bildiğiniz şey, bu odadan herhangi bir oyuncağın çıkmadığıdır. mesela ordanın ortasında 3 oyuncak görürseniz diğerleri kanepenin arkasında veya yastığın altında olabilir. eğer koltuğun altında 3 tane daha yastık bulursanız yastıkların altında 4 tane olması muhtemeldir.
--spoiler--
enerjiyi hesabında kullananlar bundan faydalanır.
ikinci özellikse, falanca falanca anda bir şeyleri topluyorum ve başka bir ana gidiyorum. aynı falancaları toplayınca aynı sayıyı elde ediyorum (korunum). o iki falanca arasında izole sistem istediğini yapsın. evet, enerji bu kabullerle ve aslında yoldan bağımsızlığı gösterildiği sürece hesaplamalarda ciddi bir kolaylık sağlar.
efendim enerjiyi anlamak istersek önce kütle nedir bir sormalıyız. sonra peki kuvvet nedir diye sorsak? aslında kardeş gibi bir şeyler. kütle, kuvvet, hareket, enerji. klasik fizik ile bunları kullanarak çok büyük şeyler hesaplanabilir. ve işin tam olarak ne olduğu tam bir bilmece.