kuranda evren genişliyor yazması

entry26 galeri
    19.
  1. öncelikle bu konuda bilim ne diyor ona bakalım.

    *Isaac Newton, ağaçtan elmayı düşüren kuvvetin, aynı zamanda Ay’ı Dünya’mıza doğru çektiğini ortaya koydu. Bu yasa sayesinde Dünya’nın altındakiler düşmüyordu, bu yasa sayesinde tüm gezegenler yörüngelerinde hareket ediyordu. Bu “evrensel çekim yasası” idi. Newton bu yasayı matematiksel denklemleriyle ortaya koydu. Yer çekiminin, cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı olduğunu buldu. Newton’un hareket yasaları, hiçbir şeyin doğal halinin durağan olmadığını ortaya koyuyordu. Newton’la beraber insanlık ilk defa detaylı ve sistematik bir kozmoloji bilgisine sahip oldu.

    *Newton, çekim gücü egemenliğinde sonsuz bir evren öngörmüştü fakat sonsuz evren fikri, yaratılışın başlangıç zamanını göstermek açısından güçlük çıkarıyordu.

    *Albert Einstein da başta Newton’un fiziğinin etkisi altındaydı; Einstein, 1916 yılında ilk olarak durağan bir evren modelini ortaya attı. Ne var ki hemen sonra durağan bir evrenin çekim gücünün etkisiyle tek bir bileşene çökeceğini gördü. oysa tek bir bileşen yoktu.

    *Georges Lemaitre, aynı dönemde Friedmann’dan bağımsız olarak evrenin genişlediğini buldu. Lemaitre aynı Friedmann gibi Einstein’ın formülleri üzerinde çalışmıştı ve bu formüllerin bizi götüreceği sonucun, evrenin genişlemesidir diyordu.

    *izafiyet teorisi, zamanın mutlak olmadığını, zamanın, hıza ve çekim gücüne bağlı olarak değiştiğini göstererek, büyük bir zihinsel devrime sebep oldu. Newton’un fiziğindeki mutlak zaman kavramı ve Kant’ın felsefesinde mutlak zamana dayanarak ortaya koyduğu zihinsel çelişkileri, Einstein’ın zihinsel devrimiyle değerini yitirdi.

    *Edwin Hubble teleskopla çalışmalarında hubble yasasının temellerini oluşturmuştu. evrenin genişlediği anlaşıldığında Einstein başta bu teoriyi kabullenemedi. Çünkü O da Newton’un sonsuz, durağan evrenine yürekten inanıyordu. üç seçkin bilimadamı; Lemaitre, Einstein ve Hubble California Teknoloji Enstitüsü’nde bir araya geldiler.

    sonuçta Hubble Yasası ile teorik olarak ispatlanan evrenin genişlemesi artık gözlemsel olarakta doğrulanıyordu.

    şimdi de kuranın ne dediğini inceleyelim.

    ''inkâr edenler, göklerin ve yerin birbirine yapışık olduğunu, bizim onları ayırdığımızı ve bütün canlıları sudan yarattığımızı görmüyorlar mı? Buna rağmen inanmayacaklar mı?'' (enbiya 30)
    bu ayeti, gelişen teknoloji ile birlikte çok net bir şekilde yorumlayabiliyoruz, evreni kapsayan bir ayrımdan bahsedildiği anlaşılıyor çünkü kuran ''...gökleri, yeri ve ikisi arasında yaratılanları...'' diyerek bir evren tanımlaması yapıyor. tüm yaratılanlar ayetlerde bu şekilde tasvir ediliyor işte bu ayette bahsedilen ayırma olayı ''big bang teorisine'' uygun ve bu anlamda yorumlanmasında bir engel var mı?

    ''Evreni güç ile inşa eden Biziz; ve şüphesiz Biziz onu istikrarlı bir şekilde genişleten.'' (zariyat 47)
    ayette çok net bir şekilde genişletilen bir evrenden bahsediyor, bu ayette gök kelimesi geçiyor evren geçmiyor diyenler için (bkz: #36512322) yazımda bu konuyu detaylı anlattım.

    şimdi zariyat 47. ayeti ve enbiya 30. ayeti beraber düşününce evrenin genişletilmesi ve yaratılması hakkında bilgi verildiğini görüyoruz tabii başka bir çok ayet var bu konu ile ilgili ben yazı çok uzun olmasın diye hepsini yazmıyorum, isteyenler araştırabilirler. bilim, kurandaki bu bilgiyi tasdikliyor.
    0 ...