bugün

ankara lisesi

"istiklal günü' nün 620. yıldönümü olan 30 aralık 1919' da atatürk ankara lisesi öğretmen ve öğrencilerine yaptığı konuşma ; "

mektepli efendiler,

biliyorsunuz ki, vatanımızın kısmı mühimmi elyevm düşman işgali altındadır. sultan osman' ın ve bütün kahraman ecdadaımızın ervahı şu anda, şu sakfın altında cevelan etmekte, bizlerden vatanımızın istihlası ve istiklali millimizin muhafazası için fedakarlık istemektedirler. esasen türk milleti necibesi düşmanın istilası ve milletimize reva gördüğü mezalim karşısında yekpare bir vücut halinde feveran etmiştir.

içinde bulunduğumuz mücadelei milliyenin gayei ulvisi ve irade-i milliyenin hedefi aslisi bila kayd-ü şart istiklal ve istihlas-ı memlekettir. necip milletimiz vatanımızın harim-i ismetine kadar sokulmuş bir düşman karşısında bu gayenin istihsali için kanını akıtmaktadır.

mektepli efendiler; sizler menafii milliyeyi müdrik birer münevver sayılırsınız. içinde bulunduğumuz muhataralı vaziyeti sizlere izah etmeyi lüzumsuz addederim. gerçi müşkülat azimdir. fakat fütur getirmemek lazımdır. millette ve gençlikte mücadele azmi oldukça her nevi müşkülat iktidam edilecek ve müstevliler mukaddes vatanımızın sinesinde mağlup ve münhezim olarak mukaddes topraklarımızından sürülüp çıkarılacaktır. milli hudutlarımız dairesinde istiklali tam içinde yaşayacağız. buna emin olarak müsterihane çalışınız. vatan sizden vazife beklediği zaman koşarak şitap edeceğinizden eminim.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar