bugün

arrival

Bana böyle senaryoyla gelin işte dedirten bir film. Action ve efekt olmadan, fizik kanunlarına muhtaç kalmadan bilim kurgu yapılabiliyor işte.

independence day misali başlayan ama sonra onun gibi saçmalamayan, özgün senaryoya sahip ve çok güzel mesajlar veren bir film de diyebiliriz.

----eleştiri spoiler----

O şematik dili nasıl çözdün, nasıl anadilin gibi konuşmaya başladın diye sormak lazım. Bu bölüm özentisiz geçilmiş ve kolaya kaçılmış ama verilen mesaj o kadar güzel ki insana batmıyor. Hatta keşke böyle bir şey olsa diyor insan.

----eleştiri spoiler----

bu filmle birlikte bilim kurgunun gelişiminin uzay'ı keşfetmek yerine zaman'ı keşfetmeye kayacağını görebiliriz ve hatta hepimizin top class'ı interstellar gün gelecek zaman filmlerinin prototip'i olacağını düşünüyorum. Arrival filmi geçmişi, şimdiyi ve geleceği zaman olarak aynı düzlemde bize gösteriyor, temelinde verdiği mesaj bu. Zaman olgusuna başka bir açıdan baktırıyor. Detayında mesaj verme var ve bu şeklini contact filmiyle kıyaslayabiliriz. Contact da foster ile çat çat konuşmuşlardı ama bir gün başka bir form ile temasta olursak iletişim kurmak çok uzun zaman alacaktır. Arrival buna da değiniyor.

iletişim kurmak, verilen mesaj ve zamanın aynı düzlemde algılanabilmesi. Güzel senaryo.