bugün

eski sevgili ile arkadaş kalmak

ilişkilerin bitmeyen sorunu, kanayan yarası adeta. bir ilişki bittikten sonra iletişimi devam ettirmek hatta görüşmek, aynı yatağı, aynı yemeği paylaştığın insana olan bakışını bir anda değiştirmeyi nötrleşmeyi, ona karşı hissizleştirmeyi gerektirir. söz konusu ciddi bir ilişkiyse, insan beyninde henüz bir "off" düğmesi keşfedilmediği için bu çok zordur.

şöyle ki:

1)sosyal medya hesaplarından silmemeliyim.
bu yalan, ayrıldıktan sonra kontrolü elden bırakmak istemeyen halis ruhlu sevgililerin en büyük yalanıdır. ayrıldıktan sonra tüm sosyal medya hesaplarından silmek eziklik değil; güç ve irade göstergesidir. "seni hayatımının her alanından çıkarıyorum" mesajı içerir. bazı halis ruhlu sevgililer "silersen çok önemsediğini göstermiş olursun' diye yorumlayabilir dikkate almayın. "hayatımın anlamı" diye ilan ettiğiniz insanı "önemsiyor" görünmenin yanlış olduğunu kimse iddia edemez. ayrıca ona ne sizin hayatınıza yeni katacağınız insanlardan, paylaşacağınız videolardan yahut yazacağınız yorumlardan? bitti mi? bitti. eee?

2) bu tweet bu durum güncellemesini bana mı attı şimdi?
sosyal medyadan takibe devam edilirse karşılaşılması muhtemel en büyük sorun, yazılan her şeyin tarafları üzerine alması olacaktır. acaba bu tweetle bana mesaj mı vermeye çalıştı? bana laf mı sokuyor? şarkı paylaşmış, kesin kalbi yumuşamıştır dur şunu bi yoklalayayım... gibi sonu gelmeyen safsatalar beyni esir alır, bu da yersiz tartışmaları beraberinde getirir.

3) gezmeye gitmiş... acaba yanında kim var?
hanımlar beyler, ayrıldığınız kişinin nereye gittiği, kimle gittiği sizi neden bu kadar ilgilendiriyor hala? amacınız bu ilişkiyi ciddi anlamda bitirmek mi, yoksa "istemem yan cebime koyculuk oynayıp karşı tarafa kafayı yedirtmek mi"? hmm, yoksa bu da minik oyunlarınızdan birisi mi? ilişkiyi düzgün yönetemediniz, bari ayrılığı düzgün yönetin ibnelik yapmayın.

4) fotoğrafta karşısında oturan hatun kim?
belki, arkadaş buluşması belki de yeni hoşlanmaya başladığı birisiyle bir fotoğraf çektirdin ve koydun instagram'a. yaklaşık 45 saniye içinde "kim o yanındaki" içerikli bir mesaj almanız çok muhtemeldir. o yüzden n'apıyoruz, eski sevgiliyi instagram'dan da siliyoruz, tıpkı diğer yüzlerce kanaldan sildiğimiz gibi. biliyorum çok zor, "kim uğraşıcak şimdi" diyorsunuz ama.. öteki türlü uğraştığınız şeyler daha da artıyor. gece yarısı belki de yeni ilişkiye başladığınız birisinin yanında eski sevgilinize hesap vermek yahut onunla tartışmak zorunda kalabilirsiniz ki bu her iki tarafın da tadını kaçırabilir.

5) seni merak ettim, bi sesini duymak istiyorum. yeni anayasa diyorlar..meclis başkanı yeni anayasada laiklik yok dedi ne düşünüyosun. aşk işleri devlet işleri kadar karışık işte..yok canım sesini duyayım istedim sadece..iyisin umarım..memelerin şey, başkanlık sistemi gelene kadar kalsaydın bari.. bunlar hep amerika'nın oyunu a.q. bu cümleyle başlayan konuşmaların %96'sı "neden ayrıldık?" "sen şöyle yapmasaydın bunlar olmazdı. ben bunu demeseydin şöyle olurdu" gibi birbirini suçlayıcı, sonrasında da hakarete varan cümlelerle sonlanır. istatistiği neremden mi uydurdum? hah.

6) yeni sevgilim; bu da eski sevgilim tanıştırayım.
eski sevgiliyle arkadaş kalmaktaki amaç nedir? yarın bir gün yeni ilişkiniz hakkında dertleşmek mi? tüyo almak mı? yada eski sevgilinizin, yeni sevgilinize, tüm olumsuz tecrübelerini aktarıp mevcut ilişkinizi bok etmesini mi istiyorsunuz? aynı yatağı paylaştığınız bir insana gün gelip duygusuzca tokalaşıp "selaam, naber yavru? muck muck. iyidir ya, nolsun' diyecek kadar kereste misiniz arkadaşlar? yoksa "ya seni sağlam yediğim sote bi mekan vardı nerdeydi whatsapptan atsana adresini" demek için mi kenarda hazır bulunduruyorsunuz eskileri?

7) demek bi başkasıyla görüşüyorsun he...
eski ilişikinizle iletişiminizi devam ettirmek sizi farkında olmadığınız bir döngünün içine sokar, ister istemez ona karşı bir sorumluluk hissedersiniz. hayatınıza girecek yeni insanlara karşı özgürlüğünüzü ve özgünlüğünüzü kaybedersiniz. bir tweet atacaksanız "aman yanlış anlamasın" der silersiniz. bir müzik paylaşacaksanız "anısı var" deyip vazgeçersiniz. içinizden geldiği gibi değil; farkında olmadan o kişinin istediği gibi davranmaya devam edersiniz.

biten ilişki ne kadar yoğun yaşanmış olursa olsun, artık "bitmiş"tir. nasıl ki biten bir kitabı yanında taşımaz insan; ama çöpe de atmaz, kitaplığında kıymetli bir köşeye koyar okunmuş diğer tüm kitaplar gibi, aynı öyle davranmalı biten ilişkiye de. ne bir ilişki bittiği için taraflar tü kaka olmalı, ne de "aman şimdi pat diye ayrılmıyım, çok üzülür" mantığıyla yavaş yavaş ayrılmalı. net olmalı. bir şey ya vardır, ya da yoktur. ve geride bırakıp yola devam etmesini bilmelisiniz.